CRJ cere Parchetului si autoritatilor publice locale si centrale sa asigure protectie copiilor abuzati fizic si emotional intr-un centru de plasament din Oradea

0

Centrul de Resurse Juridice isi manifesta ingrijorarea cu privire la tratamentele aplicate copiilor cu probleme psihosociale dintr-un centru de plasament din Oradea si a solicitat in scris, vineri, 25 octombrie a.c., interventia de urgenta a Avocatului Poporului, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Consiliului Judetean Bihor.

Cititi AICI plangerea penala depusa de CRJ la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea

Cititi AICI sesizarea trimisa de CRJ Consiliului Judetean Bihor 

Cititi AICI sesizarea trimisa de CRJ Avocatului Poporului 

Cititi AICI sesizarea trimisa de CRJ Ministerului Muncii

Astfel, in imaginile prezentate intr-un reportaj tv in seara zilei de joi, 24 octombrie 2013, doi copii descriu violentele fizice si amenintarile la care au fost supusi:

“Ti se introduceau degetele de la o mana intre usa si toc. Aproape ca isi strivea degetul”.

“Am fost batut, dat cu capul de pereti, calcat in picioare. Am un canin care mi-a iesit prin buza in timp ce m-o lovit. M-a amenintat ca: te omor, te omor, tot asa urla la mine”, este declaratia altei victime..

Un angajat confirma faptele sesizate de copii, afirmand ca sunt cunoscute de intreg personalul din institutie. Sesizarile copiilor au ajuns la asistentii sociali din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Bihor (DGASPC Bihor). Seful de centru a primit un avertisment si si-a prezentat demisia. Directorul DGASPC Bihor afirma ca plangerile copiilor nu se confirma in urma anchetei interne.

CRJ cere procurorilor sa se autosesizeze in acest caz si sa apere interesele copiilor abuzati, potrivit articolului 63, lit. g, din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

De zece ani, CRJ atrage atentia ca, atat timp cat Romania va continua sa trateze in mod diferit copii cu dizabilitati (aproape 9.000 in prezent), institutionalizandu-i fara a asigura garantii eficiente de protectie a acestor copii, control adecvat si monitorizare independenta, abuzurile se vor repeta la nesfarsit, incalcandu-se astfel prevederile Conventiei si lasand fara aparare mii de copii cu dizabilitati institutionalizati.

La aproape trei ani de la ratificarea Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, statul roman continua sa nu identifice calea potrivita pentru protejarea adecvata a copiilor impotriva abuzurilor exercitate in institutiile sociale, educative si medicale. 

Cum s-a ajuns aici?

1.                        Persoana responsabila de ingrijirea si supravegherea copilului este aceeasi persoana cu tutorele /reprezentantul legal, care in situatii de sesizare a unui abuz ar trebui sa reprezinte copilul.

2.                        Institutionalizarea excesiva a copiilor cu dizabilitati in baza art. 60. Alin. 2 al Legii nr. 272/2004 si lipsa de servicii de recuperare si abilitare cu personal specializat si in mediul cel mai putin restrictiv.

3.                        Interventie neadecvata a DGASPC in cazul copilului cu dizabilitati abuzat intr-o institutie – daca copilul ar fi fost victima relelor tratamente in familie, ar fi fost scos din mediu, politia si parchetul ar fi fost sesizate si judecatorul in urma audierii copilului ar fi putut adopta o  masura de protectie speciala.

4.                        Interventie insuficienta din partea institutiilor de protectie a copilului abuzat – procurorii au obligatia sa se autosesizeze atunci cand un minor este abuzat.

5.                        Amanarea de catre statul roman, in doua randuri, 2009, 2012, a infiintarii unui Mecanism National Independent de Prevenire a Tratamentelor Rele, Inumane si Degradante in institutiile sociale si medicale.

6.                        Lipsa unor ajustari procedurale, adecvate varstei si gradului de dizabilitate, pentru facilitarea accesului la justitie al copiilor cu dizabilitati institutionalizati, atat in etapele de investigatie, cat si in alte etape preliminare.

7.                        Copii cu dizabilitati nu sunt educati pentru a evita, recunoaste si raporta cazurile de violenta si abuz asupra lor.

CRJ atrage atentia ca abuzurile (art. 89 alin. 1 Legea nr. 272/2004) aplicate copiilor cu probleme psihosociale inchisi in institutii (privati de libertate in acceptiunea Protocolului Optional la Conventia impotriva Torturii, Tratamentelor Inumane si Degradande), constituie o grava incalcare a Legii 272/2004 si a tratatelor internationale si ca statul roman prin institutiile de la nivel local si central este responsabil de prevenirea si sanctionarea oricarui comportament care poate afecta dezvoltarea copiilor.

CRJ isi arata disponibilitatea de a oferi sprijin autoritatilor pentru prevenirea situatiilor de abuz la adresa copiilor din insitutii. De asemenea, CRJ este dispus sa ofere asistenta in vederea accesului la justitie al copiilor cu dizabilitati abuzati in institutie.

CRJ a efectuat peste 200 de vizite de monitorizare in ultimii 10 ani si a raportat anual incalcari ale drepturilor copiilor si adultilor cu dizabilitati institutionalizati. Detalii puteti gasi AICI, AICI si AICI.

Intr-una din aceste vizite, CRJ l-a descoperit pe Valentin Campeanu, un tanar de 18 ani, infectat cu HIV, care a ajuns in mod abuziv la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare in februarie 2004, direct dintr-un orfelinat, iar in cateva zile s-a stins din viata pentru ca angajatii institutiei au refuzat sa-l atinga.

Cazul acestui tanar se afla acum in faza deliberarilor la Marea Camera a CEDO. Daca CEDO va admite cauza, atunci toate organizatiile neguvernamentale de aparare a drepturilor omului se vor putea adresa instantelor in numele unor persoane cu dizabilitati, in absenta unei autorizatii specifice.

In prezent, CRJ este partener in doua proiecte internationale, finantate de Comisia Europeana, pentru observarea modului in care sunt respectate drepturile copiilor cu dizabilitati psihosociale si intelectuale institutionalizati si pentru a cerceta modul in care copiilor cu dizabilitati mintale li se asigura accesul la justitie. Detalii despre proiecte, gasiti AICI si AICI. 

Persoana de contact: Georgiana Pascu, managerul programului Pledoarie pentru Demnitate, telefon: 0729 88 11 59, 021 212 06 90 sau e-mail: [email protected]