De cate verdicte de neconstitutionalitate mai aveti nevoie ca sa ne respectati viata privata?

0

Romania traverseaza in aceste zile o intrecere absurda intre autoritatile statului – care impun legi pentru controlul absolut asupra comunicatiilor cetatenilor – si justitia, care nu mai pridideste sa le declare neconstitutionale. Organizatiile semnatare saluta ultima decizie a Curtii Constitutionale, de a declara neconstitutionala Legea Big Brother, precum si sesizarea Avocatului Poporului, de neconstitutionalitate a Legii cartelelor Pre Pay cu buletinul, si le cer parlamentarilor tarii sa-si infraneze slabiciunile in fata serviciilor de informatii si sa-si canalizeze eforturile spre legiferarea conforma cu interesul public si in respect fata de drepturile fundamentale ale omului.

Consideram ca dupa doua verdicte nationale de neconstitutionalitate, plus o invalidare europeana, date in ultimii 5 ani pe aceeasi tema, Parlamentul, Guvernul si serviciile de informatii ar trebui sa inteleaga ca dorintele lor contravin drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

O cronologie:1.    Retinerea datelor de trafic, de localizare si de identificare, de catre furnizorii de servicii si retele de comunicatii electronice a generat nenumarate controverse inca de la aparitia Directivei europene nr. 2006/24/UE. In Romania, prima lege (Legea nr.298/2008) prin care s-a dorit transpunerea directivei a fost declarata neconstitutionala, Curtea Constitutionala (CCR) bazandu-si argumentele in principal pe incalcarea dreptului la viata privata prin obligatia general aplicabila de a pastra date care sunt legate in mod direct de comunicatiile private ale tuturor cetatenilor.2.    In 2012, o noua lege privind retinerea datelor (Legea nr.82/2012) a fost adoptata de catre Parlamentul Romaniei. Si aceasta a fost declarata neconstitutionala de catre CCR, in urma cu doua zile. Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor sunt neconstitutionale.3.    Insasi Directiva europeana privind retentia datelor a fost invalidata in luna aprilie 2014, de Curtea de Justitie Europeana. Aceasta a deschis calea statelor europene care implementasera directiva sa-si abroge legile nationale. In loc sa profite si sa abroge Legea 82/2012, Parlamentul Romaniei a plusat, adoptand in regim de urgenta Legea privind aprobarea Ordonantei guvernului 111/2011, prin care mai instituie o masura abuziva: inregistrarea utilizatorilor de cartele Pre-Pay si a utilizatorilor de retele Wi-Fi. In plus, avem toate motivele sa ne asteptam la aceeasi celeritate din partea legiuitorului si in privinta Legii securitatii cibernetice, care se afla la un vot distanta de trecerea prin parlament.

4.    Societatea civila a semnalat de fiecare data Avocatului Poporului (AVP), presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si Presedintelui Romaniei, neconstitutionalitatea tuturor acestor demersuri. In ultimul ceas Avocatul Poporului a sesizat, si el, neconstitutionalitatea Legii cartelelor Pre-Pay cu buletinul. „Avocatul Poporului apreciaza ca Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie.”

In concluzie, organizatiile semnatare saluta raspunsurile prompte ale CCR si AVP la semnalele trase de societatea civila, precum si faptul ca cele doua institutii sanctioneaza derapajele constitutionale ale legiuitorului. Ne exprimam increderea ca si Legea cartelelor si Wi-Fi-ului cu buletinul va fi declarata neconstitutionala, in sedinta din 16 septembrie 2014  in care CCR va dezbate sesizarea Avocatului Poporului.
Facem un apel catre Parlament si Guvern sa-si concentreze eforturile de propasire a neamului prin stimularea dezvoltarii economice si mai putin prin ingradirea libertatilor fundamentale.

Semnatari:Maria-Nicoleta Andreescu, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)Bogdan Manolea, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI)Mircea Toma, ActiveWatchIoana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)Stefan Candea, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI)Vasile Craciunescu, Geo-spatial.orgTiberiu Turbureanu, Fundatia CeataOana Preda, Centrul de Resurse pentru Participare PublicaMihail Bumbes, Militia SpiritualaToma Patrascu, Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR)Gabriel Petrescu, Director Executiv, Fundatia pentru o Societate Deschisa