Draftul MCV: Parlamentul Romaniei a limitat accesul publicului si ONG-urilor la dezbaterile pentru revizuirea Constitutiei

0

Publicul si organizatiile non-guvernamentale (ONG) au avut doar acces limitat la dezbaterile din Comisia parlamentara de revizuire a Constititutiei Romaniei, constata expertii Comisiei Europene, in draftul Raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie.

“Procesul (de revizuire a Constitutiei – n.r.) a fost dominat de lucrul in Parlament, cu oportunitati limitate pentru ONG-uri si public de a se implica in dezbatere in termeni de a vedea cum varietatea de idei avansata ar putea fi tradusa in prevederile constitutionale. (…) De asemenea, (procesul de revizuire – n.r.) trebuie sa fie supus unei consultari largi a partilor interesate, precum si a Comisiei de la Venetia”, se arata in proiectul de Raport MCV obtinut de HotNews.ro.

Comisia Europeana mai subliniaza ca revizuirea Constitutiei trebuie sa respecte principiile statului de drept si ale separatiei puterilor in stat.

“Comisia Europeana le-a mentionat in cateva ocazii autoritatilor romane ca procesul de reforma constitutionala trebuie sa fie transparent si sa fie condus in deplina respectare a valorilor care stau la baza Uniunii Europene, inclusiv , in mod particular, a statul de drept si a separatiei puterilor in stat”, se mai precizeaza in draftul de Raport MCV.

Cititi continuarea pe Euractiv.ro.