Greenpeace Romania – Stop exproprierilor abuzive pentru cariere miniere

0

Satul Runcurel din judetul Gorj dispare pentru extinderea unei cariere de carbune. Printr-o hotarare a guvernului, Complexul Energetic Oltenia ii poate expropria pe oamenii din Runcurel in schimbul unor despagubiri injuste. Complexul Energetic Oltenia considera obtinerea hotararii de guvern o reusita, prin care se obtin reduceri semnificative ale cheltuielilor. Greenpeace si Bankwatch au lansat o petitie online prin care cer Prim-ministrului Dacian Ciolos anularea HG 960/09.12.2015 referitoare la proiectul „Deschiderea si punerea in exploatare a carierei Jilt Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.

Guvernul a adoptat in decembrie 2015 o hotarare potrivit careia extinderea carierei de lignit Jilt Nord pe teritoriul comunei Matasari, pentru alimentarea termocentralei Turceni, este de utilitate publica. Exproprierile au inceput in luna decembrie, notificarile transmise celor 134 de gospodarii in preajma Craciunului indicand compensarea terenurilor pe care localnicii le detin la pret unic pe metru patrat (aproximativ 1 Euro), indiferent daca terenurile sunt intravilane sau agricole, fara a oferi vreo compensare pentru locuinte, livezi etc. Localnicii nu au putut avea un dialog deschis cu Complexul sau cu primarul localitatii, care trebuie sa stabileasca drepturile de proprietate ale acestora pentru a sti cu exactitate pentru ce pot cere compensatii.

runcurel__1__mircea_topoleanu-9347910

runcurel_2___mircea_topoleanu-6384578

Astfel, dreptul la demnitate si dreptul de proprietate, drepturi fundamentale garantate de statul roman, au fost incalcate in mod abuziv de catre Complexul Energetic Oltenia cu permisiunea Guvernului. In plus, banii pentru aceste exproprieri nu sunt oferiti de compania beneficiara, ci provin de la platitorii romani de taxe, inclusiv de la locuitorii satului Runcurel care vor fi evacuati. HG 960/09.12.2015 scuteste Complexul Energetic Oltenia de la plata acestor exproprieri, banii fiind alocati de la bugetul de stat – o forma mascata de sprijin financiar.

Mai mult de atat, intr-un interviu [1] acordat recent publicatiei Gorj Exclusiv, Laurentiu Ciobotarica, managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, a declarat ca prin diligentele facute de reprezentantii companiei, s-a reusit obtinerea unei hotarari de guvern pentru declansarea procedurilor de expropriere in vederea deblocarii activitatii carierelor miniere care ne va permite reduceri de cheltuieli semnificative fata de cererile exagerate ale familiilor care au proprietati in fata excavatoarelor”.

Acest tratament privilegiat acordat unei companii de catre stat, in defavoarea contribuabililor, nu este unul pe care sa il aprobam. Astfel, Greenpeace Romania s-a alaturat locuitorilor din Runcurel si a initiat o petitie prin care cere Prim-ministrului Dacian Ciolos sa nu puna interesele unei companii mai presus de dreptul la un trai decent al locuitorilor.

Ionut Apostol, director campanii Greenpeace Romania: “Guvernul permite unei companii, la initiativa acesteia, sa incalce intr-un mod abuziv dreptul la demnitate si dreptul de proprietate ale locuitorilor din satul Runcurel, care ne-au cerut ajutorul. Suntem alaturi de ei pentru impiedicarea exproprierilor abuzive in vederea extinderii carierelor de lignit.

Petitia este disponibila aici: http://facem.de-clic.ro/runcurel

[1] Articol disponibil la http://gorjexclusiv.ro/ciobotarica-complexul-oltenia-este-puternic-dezavantajat/