Guvernul demareaza procesul de consultare cu societatea civila cu privire la integrarea refugiatilor si migrantilor

0

Apelul societatii civile romanesti privind criza refugiatilor, lansat joi, 24 septembrie 2015, a fost semnat pana in prezent de 101 organizatii si peste 230 cetateni.

Odata cu lansarea acestuia, primul-ministru, Victor Ponta, a invitat o serie de organizatii la o intalnire ce a avut loc vinerea trecuta, in data de 2 octombrie, la Palatul Victoria. La intalnire au participat, alaturi de primul-ministru, mai multi ministri, reprezentanti ai institutiilor statului si autoritati locale, precum si peste 10 organizatii neguvernamentale. Discutiile ce au avut loc s-au concentrat pe gestionarea la nivel national a fluxului de refugiati cu care se confrunta Europa. Au fost semnalate principalele provocari intalnite in procesul de integrare a refugiatilor si avansate propuneri concrete pentru depasirea acestora. Unul din principalele rezultatele ale intalnirii a fost initierea unui dialog al autoritatilor centrale si locale cu organizatiile neguvernamentale care pot contribui activ la imbunatatirea situatiei refugiatilor si migrantilor.  

Astfel, vor fi create 5 grupuri de lucru care vor aduce laolalta autoritati ale statului si organizatii neguvernamentale interesate si doritoare sa participe la efortul de integrare a refugiatilor:

  1. Justitie – armonizare legislativa
  2. Logistica primara – primele masuri de asistenta ce se acorda odata cu primirea refugiatilor
  3. Integrare locala – implicarea primariilor si a structurilor locale
  4. Integrare sociala – toate aspectele ce tin de accesul la educatie, munca, servicii de sanatate
  5. Integrare culturala – diversitate culturala, anti-discriminare, informarea corecta a publicului larg

Organizatiile neguvernamentale care au expertiza si experienta in domeniile ce vor fi abordate de grupurile mentionate mai sus si care care pot contribui activ la imbunatatirea situatiei refugiatilor si migrantilor sunt invitate sa isi exprime intentia de a face parte dintr-unul sau mai multe grupuri de lucru prin completarea formularului disponibil AICI pana cel tarziu vineri, 9 octombrie 2015, ora 11.

In perioada imediat urmatoare vor avea loc primele intalniri ale grupurilor de lucru, urmand ca in ultima saptamana a lunii octombrie sa aiba loc cea de-a doua intalnire cu primul-ministru, cu o agenda bine definita.

Pentru informatii suplimentare: Iuliana Rada, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile – 021.310.01.77/81/82/83.