Guvernul Ponta incalca dreptul a peste 300.000 de cetateni de a fi reprezentati in Parlament

0

Sesizand satisfactia Primului Ministru in legatura cu formarea respectiv votarea noului sau Cabinet in numai 3 zile, Institutul pentru Politici Publice (IPP) ii reaminteste domnului Victor Ponta de o obligatie legala pe care o are si pe care o amana nejustificat de mai bine de un an – anume de a organiza alegeri pentru colegiile vacante de senatori si deputati.

In urmatoarele 7 colegii (in care nu mai exista niciun alt parlamentar ales astfel ca trebuie organizate de urgenta alegeri, conform legii) termenul legal de organizare a alegerilor partiale a fost deja depasit1:

– Colegiul 8, Bucuresti, Senat – vacant din ianuarie 2013, unde 69.514 alegatori nu sunt reprezentati2

– Colegiul 3, judetul Hunedoara, Camera Deputatilor – vacant din aprilie 2013, unde 24.365 alegatori nu sunt reprezentati.

– Colegiul 9, judetul Galati, Camera Deputatilor – vacant din iunie 2013, unde 24.906 alegatori nu sunt reprezentati.

– Colegiul 4, judetul Ilfov, Camera Deputatilor – vacant din septembrie 2013, unde 30.486 alegatori nu sunt reprezentati.

– Colegiul 2, judetul Satu Mare, Camera Deputatilor – vacant din 3 septembrie 2013, unde 26.222 alegatori nu sunt reprezentati.

– Colegiul 2, judetul Iasi, Camera Deputatilor – vacant din ianuarie 2014, unde 24.212 alegatori nu sunt reprezentati.

– Colegiul 2, judetul Gorj, Senat – vacant din februarie 2014, 77.805 alegatori nu sunt reprezentati.

In fapt, 14 locuri de senatori si deputati sunt acum vacante dar, potrivit reglementarilor in vigoare, se organizeaza alegeri partiale doar in masura in care in colegiul respectiv nu mai exista un alt parlamentar ales (cazul celor 7 colegii de mai sus).

Guvernul Ponta are responsabilitati legale de initiere a procedurilor de organizare a alegerilor. Prin amanarea acestei decizii, IPP considera ca Guvernul refuza cetatenilor din colegiile amintite dreptul de a avea reprezentanti in Parlamentul Romaniei. Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului prevede ca, “in caz de incetare a mandatului unui deputat sau senator (…) alegerile se organizeaza in cel mult 3 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a hotararii Camerei Deputatilor sau a Senatului, dupa caz, prin care se constata incetarea mandatului unui deputat sau senator”. Data desfaşurarii alegerilor partiale se stabileşte, prin Hotarare de Guvern, cu cel putin 45 de zile inainte de ziua votarii.

Nerespectarea legii in Romania, inclusiv a celei electorale, atrage dupa sine posibilitatea ca oricand un cetatean lezat sa isi apere drepturile in instanta contra celor legal responsabili. Premierul poate fi tinta unui proces initiat in contencios de cetatenii care, desi au participat la vot in alegerile parlamentare sunt acum in situatia de a nu mai reprezentati in Parlament.

IPP cere premierului Ponta sa respecte legislatia in vigoare si sa demareze de urgenta procedurile de organizare a alegerilor parlamentare partiale in colegiile cu locuri de deputati si senatori vacante.