Ia Statul la intrebari! Romania Curata iti ofera cea mai simpla modalitate de a afla cum cheltuie autoritatile banii tai

0

Romania Curata va pune la dispozitie, incepand de astazi, o aplicatie simpla cu ajutorul careia puteti afla cum cheltuiesc autoritatile statului, la nivel central și local, banii pe care ii platiti ca impozite, dar și multe alte informatii publice care va intereseaza legate de activitatea acestora.

Ia Statul la intrebari este o aplicatie web extrem de simpla care se bazeaza pe legea 544/2001 a liberului acces la informatiile de interes public. Aceasta lege permite oricarui cetatean sa ceara informatii institutiilor publice, platite de la buget, despre modul cum folosesc banii primiti de la contribuabili.

Adesea, cetateanul evita sa ia functionarul public la intrebari, ignorand faptul ca are acest drept. Adesea, nu o face din lipsa de timp sau din cauza ca i se pare prea complicat, prea birocratic și fara șanse de reușita.

“Aplicatia noastra te ajuta sa treci peste toate aceste inconveniente și prejudecati. Nu dureaza decat un minut sa faci o cerere de informatii, daca știi pe cine și ce ai de intrebat. Noi iti punem la dispozitie o baza de date cu peste 4.000 de autoritati și institutii publice centrale și locale pe care le poti lua la intrebari. Aceasta baza de data este in continua creștere. Daca nu gasești institutia dorita semnaleaza-ne-o și o gasim noi pentru tine!

Primarii, ministere, consilii judetene, prefecturi, spitale sau școli, agentii de mediu, directii de patrimoniu, directii de protectie sociala, politie, universitati și multe altele – toate iti stau la dispozitie in cadrul aplicatiei noastre. Nu uita insa, poti solicita doar informatii publice, nu și informatii personale!

Cum functioneaza aplicatia: mai intai, utilizatorul iși creeaza un cont, cu email și parola. Apoi poate face cereri, alegand autoritatea potrivita. Dupa ce este aleasa autoritatea, se formuleaza cererea și se da click pe “Trimite cerere”. Asta e toata “munca”! Apoi, cererea este validata și preluata de SAR, care o trimite mai departe, in nume propriu. Utilizatorul este ulterior notificat in cazul in care cererea primește un raspuns și poate citi raspunsul pe site.

De ce preluam noi cererile? Pentru a va ajuta sa primiti mai ușor și mai repede raspuns la ele. Este cunoscut faptul ca Societatea Academica din Romania (SAR) are in spate o istorie de succes privind cererile pe Legea 544 adresate autoritatilor publice. Spre exemplu, in luna iulie, am adresat o cerere Ministerului Finantelor prin care am solicitat studiul de impact care a stat la baza legislatiei privind scaderea CAS cu cinci procente, invocata la celebra intalnire Basescu-Ponta-Petrescu, pe tema respectiva.

Am fost singurii care am cerut și obtinut acel document, invocand tocmai legea 544/2001, dupa cum se poate vedea aici: SAR a obtinut studiul de impact privind reducerea CAS. Iar daca asta nu v-a convins, avem o lista lunga de procese caștigate cu autoritatile statului, dupa ce au refuzat sa ne ofere informatiile solicitate. Vezi Lista proceselor ARC pentru transparenta. Cu alte cuvinte, autoritatile ne știu de frica!”