Implementarea diacriticelor in numele de domenii .ro – un pas inainte si unul inapoi

0

Scrisoare deschisa catre Institutul National  de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti

Membrii The Sponge Media Lab, semnatari ai prezentei scrisori, saluta decizia anuntata de RoTLD de a tine cont de cererile repetate din ultimii ani ale societatii civile (in special ale grupului Diacritice) si a permite inregistrarea de nume de domenii .ro care contin diacriticele romanesti ă, â, î, ș, ț.

In acelasi timp, constata ca lipsa de transparenta a RoTLD.ro este un pas inapoi in implementarea acestei decizii si ii poate afecta semnificativ pe clientii existenti, detinatori de domenii .ro, pentru care, se pot gasi solutii.

Astfel, pe parcursul celor 24 de ani (incepand cu 1991), pentru numeroase proiecte cu nume ce contin diacritice, titularii lor au fost nevoiti, din cauza limitarii tehnice a

sitului RoTLD.ro, sa inregistreze nume de domenii care reprezinta transcrierea fara diacritice a numelor sau transcrieri improvizate (de genul sh sau tz). Acesti clienti

trebuie sa aiba prioritate si reduceri la inregistrarea numelor de domenii care adauga diacriticele, facand transcrierea numelui sa fie corecta si in sistemul numelor de domenii (DNS), pentru a evita conflictul dintre numele de domenii noi si cele vechi.

Pericolul aplicarii unei politici de tipul „primul venit, primul servit”, ce a fost anuntata pe situl RoTLD.ro, este ca in aceasta cursa pentru inregistrarea de nume cu diacritice, persoane terte ce nu detin domeniile fara diacritice inregistrate vor fi mai rapide si apoi le vor solicita detinatorilor domeniilor fara diacritice sa le ofere preturi mari si foarte mari pentru a le ceda dreptul de a folosi sau redirectiona domeniile cu diacritice, mai ales ca nu exista o taxa anuala si un termen de expirare a inregistrarii acestora.

Totodata, anuntul cu privire la permiterea diacriticelor in numele de domenii a aparut doar pe pagina electronica a sitului RoTLD.ro, fara vreo data sau ora de publicare, si nu a fost trimisa nicio notificare prin posta electronica clientilor existenti, detinatori ai celor aproximativ 800.000 de domenii .ro (conform statisticilor oferite de RoTLD.ro). Iar o saptamana (de pe 27 mai pe 3 iunie) este un termen mult prea scurt pentru a permite clientilor existenti sa se informeze si sa se pregateasca pentru cursa de inregistrare de domenii cu diacritice care probabil incepe noaptea, pe 3 iunie, la ora 01:00 (conform sitului RoTLD.ro, instalarea noului sistem informatic incepe pe 2 iunie la ora 23 si este estimat sa se termine in 2 ore).

Transparenta si un proces inclusivist de consultare publica sunt cele mai importante lectii pe care RoTLD trebuie sa le invete din procesele ICANN de Internet Governance si din confentele SEEDiG sau EURODIG la care fac referire in propriul comunicat.

Bunele practici ale ICANN cu privire la lansarea de noi nume de domenii generice de nivel inalt (new gTLDs) ne arata ca exista solutii (gen „sunrise period”[1]), care insa se adopta in luni si ani de discutii si nu printr-o decizie aparuta peste noapte pe situl administratorului numelor de domenii.

Un atelier organizat de TheSponge[2] pe 13 martie 2015 a analizat inclusiv aceste aspecte, inclusiv bunele practici la nivel international sau din regiune. Atunci reprezentantii ICI/RoTLD nu au putut da un raspuns cu privire la momentul sau procedura referitoare la implementarea numelor de domenii .ro cu diacritice.

Organizatiile semnatare cer ca RoTLD sa nu permita deocamdata inregistrarea de nume de domenii cu diacritice si sa initieze de urgenta un proces de consultare publica cu privire la acest aspect si la modul de implementare.

Fundatia Ceata – http://ceata.org

Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI) – http://apti.ro

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) – http://crji.org

ActiveWatch – http://activewatch.ro

Geo-spatial.org – http://geo-spatial.org

Sponge este un laborator media experimental care conecteaza organizatii din domeniul media, tehnologia informatiei si a transparentei. Experimentam cu noi unelte digitale de eliberare a informatiei de interes public. Promovam informatia libera, relevanta si verificabila sub forma de articole sau aplicatii. Organizam ateliere, hacatoane, cursuri si conferinte. Partenerii Sponge sunt Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, ActiveWatch, Fundatia Ceata, geo-spatial.org, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Facultatea de Stiinte Politice – Universitatea Bucuresti.

Aceasta activitate este finantata prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Gasesti mai multe informatii aici.

[1]    Vezi detalii la http://icannwiki.com/Sunrise_Period

[2]    Detalii la www.thesponge.eu/index.php?idT=4&idC=17&idRec=1143&recType=story