IPP lanseaza Raportul de monitorizare: oglinda activitatii parlamentarilor in anul 2013

0

Primul an din mandatul actualului Legislativ este analizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) in Raportul de monitorizare: oglinda activitatii parlamentarilor in anul 2013. Raportul continua seria evaluarilor periodice realizate de IPP, in pofida presiunilor politicienilor de a renunta la aceasta practica, cu scopul de a da publicitatii cele mai relevante aspecte despre performanta Senatorilor si Deputatilor. Materialul  aduce argumente evidente pentru ca IPP sa critice in continuare calitatea proiectelor actelor normative initiate de parlamentari dar si excesul de initiative apartinand Guvernului (93% din initiativele adoptate in 2013 au apartinut Guvernului), fenomenul absenteismului cronic alimentat de faptul ca, la precedentele alegeri parlamentare, votantii – desi informati asupra celor care lipseau de la Parlament – i-au votat in continuare (unii obtinand scoruri electorale foarte mari), abuzul procedurii de adoptare tacita, lipsa interesului Parlamentului de a exercita control eficient asupra Executivului si, nu in ultimul rand, tolerarea (chiar incurajarea, functie de interes) practicii migratiei politice, in pofida declaratiilor publice aparent dezaprobatoare ale liderilor partidelor.

Raportul IPP atrage atentia, si cu acest prilej, ca, in prezent, o parte din cetatenii Romaniei sunt complet nereprezentati in Parlament dupa ce, fara vointa lor, s-au vacantat si in acest prim an de mandat 9 locuri in legislativ (3 la Senat si 6 la Camera Deputatilor). Guvernul ignora obligatia pe care o are de a organiza alegeri in aceste colegii vacante. 

Din pacate pentru credibilitatea Parlamentului si de fapt pentru calitatea actelor normative a acestui important for, continua si in acest mandat exemplele de parlamentari numiti in pozitii – cheie si ulterior fost retinuti/arestati; un exemplu, este cazul Presedintelui Comisiei de regulament din Camera, insarcinat cu redactarea Codului de Conduita al parlamentarilor, cel care intr-o zi se consulta cu ONGurile si grupurile parlamentare despre cum sa arate conduita parlamentarilor iar a doua zi era efectiv retinut pe Aeroportul Henri Coanda in timp ce incerca sa paraseasca tara, fiind condamnat pentru trafic de influenta.

Procesul adoptarii legilor este departe de a putea fi numit transparent la finalul primului an de mandat: cel mai recent exemplu este cel al fatidicei zile (seri) de 9 decembrie 2013, in care unii deputati din Comisia juridica s-au retras intr-o sedinta paralela pentru a dezbate si a da raport asupra unor proiecte de lege cu o miza semnificativa, precum proiectul legii minelor sau proiectul legii privind amnistia si gratierea. Parlamentul continua practicile de indepartare a reprezentantilor societatii civile si ai presei in momente-cheie din procesul de adoptate a unor legi importante. Consultarea cu societatea civila in procesul legislativ incepe deficitar si in acest mandat iar procedurile prin care cetatenii interesati isi pot exprima opiniile in legatura cu proiectele de lege initiate sunt nefunctionale, ne-existand un interes real din partea parlamentarilor de a le utiliza. Pentru o consultare efectiva si consistenta, asemenea mecanisme ar trebui institutionalizate la nivelul comisiilor parlamentare, acolo unde se desfasoara, de fapt, dezbaterile asupra proiectelor de lege.