Legea cartelelor pre-pay si WiFi doar cu buletinul, declarata neconstitutionala

0

UPDATE: Curtea Constitutionala a decis marti, 16 septembrie, ca Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay este neconstitutionala, se anunta intr-un comunicat pe site-ul institutiei.

Judecatorii au admis sesizarea Avocatului Poporului din 9 iulie 2014. Cu majoritate de voturi, Curtea a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2011 privind comunicatiile electronice este neconstitutionala, in ansamblul ei.

Curtea a constatat ca dispozitiile legii criticate nu au un caracter precis si previzibil, iar modalitatea prin care sunt obtinute si stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicatii electronice pentru care plata se face in avans, respectiv a utilizatorilor conectati la puncte de acces la internet nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a acestor date.

APADOR-CH saluta decizia CCR si va reveni cu motivarea deciziei Curtii de indata ce va fi facuta publica.

Mai jos, comunicatul remis de APADOR-CH in preziua deciziei, cu ocazia depunerii unui amicus curiae la CCR prin care cerea ca legea sa fie declarata neconstitutionala:

APADOR-CH si ApTI sustin anularea legii printr-un amicus curiae la CCR

Marti, 16 septembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei va judeca sesizarea facuta de Avocatul Poporului de a declara neconstitutionala Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI) si Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki – APADOR-CH sustin demersul AVP printr-un amicus curiae depus astazi la CCR.

Despre lege

Mai cunoscuta ca Legea cartelelor pre-pay si WiFI numai cu buletinul, legea a fost initiata de Guvern in luna aprilie 2014, a fost aprobata rapid de Senatul Romaniei (in 2 iunie), si chiar mai rapid de Camera Deputatilor (2 iulie). Asta intr-o perioada in care pe plan european fusese anulata ca neconstitutionala cunoscuta Directiva Big Brother, iar in Romania societatea civila a facut numeroase demersuri pentru a zadarnici adoptarea acestui act normativ. La 8 iulie 2014 CCR constatase, de asemenea, neconstitutionalitatea legii Big Brother autohtone – Legea 82/2012. Legea prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina timp de 6 luni anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.

Legea privind cartelele pre-pay si WiFI numai cu buletinul este neclara si are influente asupra mai multor domenii.  De exemplu:

  • toti cetatenii care se conecteaza le sisteme WiFI gratuite sau nu vor trebui identificati;
  • toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in termen de 12 luni de la data adoptarii legii, in caz contrar serviciul le este dezactivat;
  • inregistrarea utilizatorilor se face in conditii incerte, nu se stie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.

Asociatiile semnatare considera ca legea reprezinta o imixtiune deosebit de grava si disproportionata in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal, opinie exprimata de asemenea si de Avocatul Poporului in sesizarea de neconstitutionalitate depusa la 9 iulie 2014 la CCR.

Inregistrarea tuturor cartelelor SIM pre-platite si identificarea tuturor utilizatorilor de retele WiFi gratuite impiedica utilizarea anonima a comunicatiilor electronice si constituie o baza pentru extinderea supravegherii generalizate.

CEDO a statuat pericolul pe care o lege care permite supravegherea secreta il reprezinta la adresa democratiei sub pretextul apararii ei, afirmand ca “statele contractante nu pot, in numele luptei impotriva terorismului si spionajului, sa adopte orice masuri pe care acestea le considera necesare“.

In formularea acestui amicus curiae depus azi la CCR demonstram faptul ca legea criticata nu respecta niciunul dintre principiile ce ar trebui sa fie indeplinite cumulativ pentru a se considera ca incalcarea dreptului la viata privata este legitima: sa urmareasca un scop legitim, sa fie necesara intr-o societate democratica,  sa fie proportionala cu scopul urmarit.

Ce este amicus curiae

Prin amicus curiae este permis celor care au o expertiza intr-un anumit domeniu (in speta, respectarea drepturilor omului, libertatea de asociere) sa ajute instanta, ca “prieteni ai instantei” (amicii curiae), prin furnizarea, cu rol consultativ, de informatii/observatii relevante pentru solutionarea unei cauze importante.

Precizam ca, recent, calitatea de amicus curiae a unei organizatii neguvernamentale a fost recunoscuta explicit de Curtea Constitutionala in cuprinsul Deciziei nr. 447 din 29 octombrie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Semnatari

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociatia pentru tehnologie si Internet (ApTI)