Liderii din business vad deteriorarea performantei autoritatilor publice in trimestrul IV din 201201.03.2013

0

A treia editie a Barometrului Bunei Guvernari aduce o scadere puternica a perceptiei liderilor din business privind performanta principalelor autoritati publice din Romania, comparativ cu trimestrul anterior, pentru toate cele cinci criterii de evaluare: transparenta, competenta, capacitate de implementare, rezultate in lupta anti-coruptie si eficienta in indeplinirea obiectivelor.

Cele mai consistente scaderi de perceptie pozitiva depasesc 20 de puncte procentuale si sunt inregistrate la capitolele transparenta si competenta. Desi au consemnat cele mai abrupte scaderi, Ministerele Finantelor si Administratiei si Internelor continua sa fie cele mai transparente si competente, in viziunea liderilor din business. La celalalt pol, Ministerul Economiei este vazut drept cel mai putin transparent (perceptie pozitiva de 2,6%), in trimestrul IV din 2012, iar Ministerul Transporturilor, cel mai putin competent (perceptie pozitiva de 4,3%).

Potrivit liderilor din business, punctul nevralgic al administratiei ramane lipsa de rezultate in combaterea coruptiei, iar in trimestrul IV, i se adauga si lipsa de eficienta. Internele si Finantele sunt, in continuare, cele mai bine vazute ministere, cu toate ca, pe ansamblu, perceptia predominanta este negativa. Cele mai slabe rezultate sunt inregistrate de Ministerul Transporturilor (cea mai mica eficienta) si Ministerul Dezvoltarii (cele mai scazute rezultate in combaterea coruptiei).

Capacitatea de implementare a institutiilor publice a avut cel mai putin de suferit, ca perceptie, in trimestrul IV din 2012, fata de cel anterior. Ministerul Finantelor are cele mai bune rezultate, desi perceptia predominanta este negativa, Ministerul Mediului este singurul care consemneaza o crestere de perceptie pozitiva, iar Ministerul Transporturilor devine institutia cu cea mai redusa capacitate de implementare.

In privinta performantei Primariei Municipiului Bucuresti, barometrul aduce o scadere generalizata de perceptie pozitiva, competenta devenind un punct slab.

In majoritatea cazurilor, functionarii sunt perceputi mai competenti, transparenti, eficienti si avand o capacitate mai mare de implementare si rezultate mai bune in combaterea coruptiei, decat conducerea din institutiile publice evaluate.

Rezultatele complete ale barometrului. Cercetarea a fost realizata de Fundatia Romanian Business Leaders in parteneriat cu GfK Romania, in perioada 16-30 ianuarie 2013, cu contributia a 115 lideri din business respondenti.

Sursa: Romanian Business Leaders