Lupta pentru Parcul Circului continua

0

Reprezentantii Grupului de Initiativa Civica Lacul Tei au participat ieri la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru a isi exprima inca o data preocuparea fata de actiunile autoritatilor care ar putea afecta negativ cartierul lor. Cetatenii acestui cartier doresc ca Parcul Circului sa fie pastrat ca spatiu verde destinat bucurestenilor, Circul sa isi recapete terenul menajeriei ce a fost pierdut in instanta, iar acesta sa nu devina temelia unei noi cladiri de birouri de 19 etaje. Doar unul din cei 2 reprezentanti inscrisi la cuvant a fost lasat sa vorbeasca. In cadrul raspunsului sau, primarul Sorin Oprescu a spus ca „rezolvarea generala va fi pastrarea Circului de Stat numai pentru spectacole si crearea in alta zona a unui pui de Circ de Stat, in sensul bun, cu tot ceea ce-i trebuie la indemana, cu loc de adapostit animale si asa mai departe.

Problemele Parcului Circului au inceput la sfarsitul anului 2011, pe fondul proceselor de retrocedare in care este implicat Circ&Variete Globus Bucuresti. Institutia a pierdut o parte din terenul sau si spre compensare, Primaria Capitalei a trecut prin consiliu o hotarare prin care Circul a primit in administrare 11050 mp din Parcul Circului, pentru a ii transforma in menajerie, pe o durata de cinci ani.

Aceasta hotarare a a stat la baza mai multor abuzuri –  ingradirea accesului in zona respectiva pentru o perioada de 6 luni, lipsa totala a curateniei pe o perioada de un an, cazarea unor camile si cai de spectacol in conditii insalubre in Parcul Circului, ceea ce a dus la deteriorarea vegetatiei etc. Locuitorii cartierului s-au organizat pentru a se opune acestor  abuzuri prin diverse metode – o petitie prin care au strans 1300 de semnaturi, un protest, sesizari, participari la sedinte de consiliu.

Dupa multe eforturi, membrii grupului au obtinut pe 14 septembrie 2012 o audienta la Primarul General, audienta in cadrul careia li s-a promis ca hotararea prin care Circului i s-a dat in administrare peste 1 ha din parc va fi revocata iar acesta va reveni in administrarea ALPAB. Timp de 5 luni,  Oana Grigore, director la Directia de Mediu a Capitalei a comunicat grupului ca se cauta un nou spatiu pentru Circ. Locuitorii din cartier constata ca folosirea unei portiuni din Parcul Circului pentru a adaposti animale ar contraveni legislatiei de mediu si ar afecta cetatenii care utilizeaza parcul. De altfel, s-a putut constata ca dupa actiunile Grupului din vara anului 2012, Circ&Variete Globus a incetat sa mai utilizeze in vreun fel acea portiune din Parcul Circului, acesta dispunand deja de un spatiu de adapostire a animalelor la Tei Toboc.

In sedinta de consiliu de ieri, Circul a primit in administrare un teren de aproximativ 8000 mp din zona Giulesti, de data aceasta al RATBului, pe o perioada de 5 ani. Reprezentantii Grupului de Initiativa Civica Lacul Tei au profitat de ocazie pentru a cere ca in hotararea privind transmiterea acestui teren catre Circ sa se includa si abrogarea hotararii 155/2011 prin care Circul a devenit administrator ai celor 11050 mp din Parcul Circului. Nici consilierii, nici primarul nu au raspuns direct la aceasta cerinta. 

In timp ce Parcul Circului sta plin de gunoaie si animalele exotice de la Circ sunt cazate prin tot orasul, Primaria Capitalei continua sa se judece cu cesionarii de titluri de proprietate care au castigat in 2011 terenul fostei menajerii, fara sa gaseasca o solutie definitiva la problema. Mai mult, pe acest teren public, incadrat ca spatiu verde, Primaria Sectorului 2 a eliberat in 2009 un PUD pentru o cladire de birouri de 19 etaje. Construirea unei astfel de cladiri ar fi un nou abuz, dupa ce o cladire similara a fost construita in cartier, tot prin defrisarea unui spatiu verde, ducand si la secarea partiala a lacului natural din Parcul Circului.