Ministerul Tineretului si Sportului le cere prefectilor sa asigure respectarea Legii Tinerilor in teritoriu

0

Tinerii si organizatiile de tineret ar putea beneficia de o crestere considerabila a sustinerii lor la nivel local, dupa ce Ministerul Tineretului si Sportului (MTS), prin Secretarul de Stat Andrei Popescu, le-a cerut prefectilor sa se asigure ca primariile resedinta de judet si consiliile judetene constituie fondul destinat activitatilor de tineret, in acord cu prevederile Legii Tinerilor nr. 350/2006. Initiativa vine ca urmare a lansarii „Diagnozei privind utilizarea si alocarea fondurilor publice destinate tinerilor”, lansata de Centrul pentru Politici Educationale (CPEdu), Consiliul Tineretului din Romania (CTR) si Societatea Academica din Romania (SAR) la sfarsitul lunii Octombrie, precum si a demersurilor ulterioare facute de CTR in raport cu MTS.

Legea Tinerilor nr. 350/2006 prevede, la articolul 28:

(1) Consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, precum si consiliile locale ale municipiilor resedinta de judet constituie anual, in cadrul bugetelor proprii, Fondul destinat activitatilor de tineret.

(2) Fondul destinat activitatilor de tineret prevazut la alin. (1) se utilizeaza pentru finantarea activitatii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publica de si pentru tineret, precum si a unor activitati de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundatiilor judetene pentru tineret, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si a organizatiilor neguvernamentale de tineret si pentru tineret de pe raza unitatii administrativ-teritoriale respective

Prefectii pot ataca in instanta bugetele adoptate de consiliile judetene si consiliile locale, daca acestea nu respecta prevederile legale. Conform atributiilor stabilite prin Legea 340/2004, acestia „asigura, la nivelul judetului sau, dupa caz, al municipiului Bucuresti, aplicarea si respectarea Constitutiei, a legilor, a ordonantelor si a hotararilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum si a ordinii publice;” (articolul 19, aliniatul (1), litera a).

„Dupa 10 ani in care autoritatile locale au ignorat, in mare parte, Legea tinerilor nr. 350/2006, Guvernul a inceput in sfarsit sa utilizeze mecanismele legale pe care le are la dispozitie pentru a asigura respectarea ei. Este un semnal pozitiv, dar ne vom bucura doar dupa ce vedem ca autoritatile locale vizate constituie fondul destinat activitatilor de tineret si organizeaza consultari adecvate pentru a stabili prioritatile si mecanismele prin care se cheltuiesc sumele respective.” – Mihai Dragos, Presedinte al Consiliului Tineretului din Romania

Adresa trimisa de Ministerul Tineretului si Sportului catre prefecti este atasata.

Diagnoza privind utilizarea si alocarea fondurilor publice destinate tinerilor poate fi consultata aici: http://tineripentrudemocratie.cpedu.ro/wp-content/uploads/2015/11/DIAGNOZA-Fonduri-publice-de-tineret.pdf

Consiliul Tineretului din Romania este reprezentantul tinerilor si al organizatiilor de tineret la nivel national, fiind constituita din 18 structuri federative de nivel national si judetean si asociatii cu afiliere internationala. CTR face parte din Alianta pentru o Romanie Curata, iar Mihai Dragos, Presedintele structurii, este membru desemnat in Consiliul Economic si Social, structura prevazuta in Constitutie ca organ consultativ al Guvernului si Parlamentului.

CTR este singura structura din Romania membru cu drepturi depline in Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala a Tinerilor (World Assembly of Youth), structuri de reprezentare partenere ale Consiliului Uniunii Europene, Parlamentului European si Comisiei Europene, respectiv ale Organizatiei Natiunilor Unite, in dezvoltarea politicilor care vizeaza tinerii.