Organizatii neguvernamentale si grupuri informale de cetateni contesta decizia Ministrului Liviu Dragnea privind consultarile publice pentru proiectele de urbanism

0

Mai multe organizatii non-guvernamentale si grupuri de cetateni, preocupate de transparenta decizionala in general si de cea necesara in procesele de planificare si proiectare urbana, in special, au transmis in data de 18 iunie, doua scrisori in atentia Primului Ministru si al Ministrului Liviu Dragnea. In documente este solicitata introducerea prevederilor din articolul 4 din Ordinul de Ministru 2701/2011 (articol abrogat saptamana trecuta) in textul Legii Urbanismului 350/2001 si, pana atunci sa fie data o Ordonanta de Urgenta in acest sens.

Cel mai mare inamic al coruptiei este transparenta, deci accesul publicului la procesul decizional al institutiilor publice. Linia intai a frontului luptei pentru combaterea coruptiei este in teritoriul legislatiei. Aici se infrunta initiative favorabile transparentei cu cele care, dimpotriva, incearca sa ascunda activitatea decidentilor de privirea cetateanului. O astfel de infruntare are loc in aceste zile. Ordinul de Ministru 2701/2011, care obliga autoritatile publice locale sa supuna dezbaterii publice orice initiativa legata de documentatii de urbanism si amenajarea teritoriului a fost modificat, prin abrogarea articolului 4, care prevedea sanctiuni in cazul nerespectarii prevederilor.

Sistemul legislativ din Romania abunda in acte normative utile, dar care nu nu sunt aplicate in lipsa unor constrangeri. Mai ales in contextul in care se fac primii pasi catre asigurarea informarii si a consultarii populatiei intr-un domeniu complex cum este cel al amenajarii teritoriului si al planificarii si proiectarii urbane, sustinem ca era si este in continuare necesar sa existe o prevedere care sa impuna constrangeri pentru a asigura aplicarea Ordinul 2701.

Metodologia aprobata prin Ordinul nr. 2701/2010, a fost elaborata printr-un proces structurat de larga consultare cu reprezentanti ai administratiei publice locale, profesionişti practicieni din domeniu, mediul academic, alte institutii, organizatii ale societatii civile, si ar fi normal ca orice modificare care afecteaza aplicarea acestei metodologii sa fi fost supusa unui proces de consultare similar.

Existenta unui cadru sistematic pentru participare in acest domeniu nu este un moft, ci este un mod prin care si Romania aplica conventii si acorduri internationale pe care le-a ratificat, si care sustin dreptul locuitorilor la informatie si acces la deciziile institutiilor publice care privesc calitatea mediului de viata al cetatenilor. Scoaterea acestui articol din O.M. 2701/2011 care va slabi aplicarea procedurilor, lasa societatea civila fara unul dintre cele mai importante instrumente impotriva coruptiei si a abuzurilor.

Organizatiile solicita responsabilizarea autoritatilor publice centrale si introducerea in Legea 350/2001 a sanctiunii de nulitate a documentatiilor de urbanism si de amenajarea teritoriului care nu au respectat procedurile de informare si consultare a populatiei.

Sursa: ce-re.ro