Parlamentul aproba pe sest dorinta Guvernului de a-i monitoriza pe utilizatorii de cartele preplatite si de Internet wireless

0

Proiectul de lege privind inregistrarea cartelelor pre-pay incalca grav dreptul la viata privata consfintit de Constitutie, iar cateva organizatii neguvernamentale solicita Parlamentului sa nu-l adopte.

Proiectul de lege initiat de Guvern in luna aprilie 2014, care instituia obligativitatea inregistrarii si stocarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplatite, a fost aprobat rapid de Senatul Romaniei (in 2 iunie), si se pregateste sa treaca la fel de rapid si discret de Camera Deputatilor. Proiectul a fost inregistrat la Camera pe 3 iunie iar termenul stabilit pentru amendamente a fost de doar o zi. Asta in ciuda protestelor venite din partea societatii civile, si chiar a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, care cereau dezbatere publica pe aceasta tema si mai ales renuntarea la o astfel de masura.

Initiativa Guvernului – contestata de societatea civila – venea la numai o zi dupa ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidata Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind pastrarea datelor utilizatorilor de telefonie si internet – cunoscuta si ca “Directiva Big Brother” – pe motiv ca aceasta reprezinta o imixtiune deosebit de grava si disproportionata in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal.

Organizatiile semnatare considera ca proiectul de lege initiat de Guvern si imbratisat acum de Parlament urmeaza acelasi caracter disproportionat al directivei recent invalidate de instanta europeana, intrucat, sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati intr-un stil orwellian, specific unei societati totalitare.

Semnatarii sunt indignati ca Guvernul si Parlamentul Romaniei continua sa ia decizii peste capul cetatenilor si intr-un total dispret fata de obligativitatea consultarii acestora in procesul legislativ. Proiectul NU a fost transmis societatii civile si industriei inainte de adoptarea de guvern si niciuna dintre comisiile Senatului NU a fost interesata de alte opinii. In acest stil traditional de ne-dezbatere publica riscam sa fie adoptate in Parlament  legi lacunare si care nu au niciun efect practic serios, in afara de limitarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Aceasta atitudine ne arata adevarata fata a Romaniei digitale dorita de guvernanti: un spatiu virtual in care cetatenii sa dea cu subsemnatul pentru orice utilizare a tehnicilor de comunicatie si in care datele sa fie accesibile direct si fara mandat tuturor serviciilor secrete si nesecrete.

Proiectul de lege aflat acum la un pas de adoptare in Parlament este a patra tentativa de a impune o astfel de reglementare in Romania in ultimii trei ani, toate fiind respinse pana acum in diverse stadii in Parlament. Proiectul este neclar si are influente asupra mai multor domenii decat cartelele telefonice preplatite.

De exemplu:

•           toti cetatenii care se conecteaza le sisteme WiFI gratuite vor trebui identificati;

•           toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in termen de 6 luni de la data adoptarii legii, in caz contrar serviciul le este dezactivat;

•           inregistrarea utilizatorilor se face in conditii incerte, nu se stie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.

Organizatiile semnatare solicita Parlamentului sa nu se ralieze perseverentei demne de o cauza mai buna a Guvernului si sa nu adopte acest proiect de lege, care afecteaza grav dreptul la respectarea vietii private.

Semnatari:

Maria-Nicoleta Andreescu, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Bogdan Manolea, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI)

Mircea Toma, ActiveWatch

Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Stefan Candea, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI)

Vasile Craciunescu, Geo-spatial.org