Petitie: Domnule ministru, finantati programul Scoala dupa scoala!

0

UPDATE: Desi Ministrul Educatiei Mircea Dumitru recunoaste beneficiile acestui program si a promis bugetarea sa in nenumarate randuri, programul Scoala dupa Scoala ramane blocat in sertarele ministerului si nefinantat!

346.640 de elevi din Romania traiesc in saracie, cei mai multi dintre ei fiind din mediul rural. Toti sunt expusi riscului major de abandon scolar: aproximativ 12.000 de elevi din invatamantul primar si peste 28.000 de elevi din gimnaziu renunta deja la scoala in fiecare an.

Cel putin trei strategii guvernamentale prevad Programul Scoala dupa Scoala (SdS) ca solutie compensatorie la nevoile elevilor din comunitati dezavantajate. Cu toate acestea, doar 15% dintre scoli beneficiaza de programe de sprijin educational suplimentar, acestea fiind situatiile unde parintii suporta costurile ori intervine o organizatie non-guvernamentala.

Cerem ACUM, cand inca mai poate produce efecte pentru elevi incepand cu semestrul 2, ca programul Scoala dupa Scoala sa devina o PRIORITATE REALA, nu demagogie! 

Initiatori: Asociatia pentru Educatie si Justitie Sociala HUMAN CATALYST si Centrul de Resurse pentru Participare Publica CeRe

Destinatar: Ministrul educatiei, dl. Mircea DUMITRU

Stimate Domnule Ministru Mircea Dumitru,

Programul Scoala dupa Scoala (SdS) este destinat tuturor copiilor si legea prevede ca in cazul scolilor cu elevi din grupurile dezavantajate statul poate finanta programul de la bugetul de stat. In fapt, tocmai cei care au cea mai mare nevoie de sprijin suplimentar nu au acces la Program: copii si tineri din familii cu statut socio-economic scazut. Solutia, pe care ati agreeat-o, este alocarea de resurse de la bugetul de stat destinate implementarii la nivel national a Programului SdS, cu prioritizarea anuala a unitatilor scolare beneficiare, in functie de gradul de risc al elevilor din scoala.

Solicitam respectarea angajamentelor asumate de Parlament si Guvernul Romaniei in urma cu 4 ani – art. 58 al Legii Educatiei Nationale si OMECTS nr. 5349/ 07.09.2011 – prin bugetarea Programului SdS, astfel incat sa fie accesibil celor aproape 400.000 de elevi defavorizati, in situatie actuala de risc educational si implicit, excluziune sociala pe termen mediu si lung. In contextul elaborarii proiectului de buget pentru anul 2017, va rugam sa introduceti in acest proiect programul Scoala dupa Scoala, aratand modalitatea propusa de finantare si indicatorii de rezultat pentru program in conformitate cu modelul de anexa la bugetul ordonatorului de credite.

Va solicitam sa va respectati angajamentele luate, sa deblocati procedurile institutionale iar programul Scoala dupa Scoala sa fie finantat de la bugetul de stat!

Semneaza petitia pe de-clic.ro