Plangere penala a Asociatiei Daruieste Viata impotriva Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, deoarece nu a solicitat asistenta in cadrul mecanismului UE in tragedia Colectiv

0

Incendiul din Club Colectiv a produs o emotie puternica in randul opiniei publice, generand controverse privind modul de interventie a autoritatilor si corectitudinea deciziilor luate imediat dupa incident.

La mai bine de 3 luni de la tragedia care a zguduit puterea politica si a generat schimbari la nivelul guvernului, cei peste 100 de supravietuitori si familiile celor 63 de morti nu au primit niciun raspuns din partea autoritatilor, nicio ancheta administrativa nu a fost finalizata, nimeni din aparatul administrativ nu si-a asumat responsabilitatea modului in care a fost gestionata ingrijirea victimelor in primele zile de dupa incident.

Corpul medical si societatea civila au reactionat extraordinar, mobilizandu-se si facand eforturi supraomenesti pentru a salva vietile celor peste 100 de supravietuitori. In schimb, autoritatile au preferat sa declare public ca nu se impune, sub niciun aspect, apelul la ajutor din afara tarii, inclusiv la ajutorul Comunitatii Europene, deoarece Romania poate asigura tratament la nivelul celui existent in Germania sau Belgia, astfel, zeci de pacienti au murit in spitalele bucurestene din cauza conditiilor improprii si a infectiilor nozocomiale.

In Bucuresti, niciun spital nu avea dotarile necesare tratarii marilor arsi, iar cei indreptatiti sa solicite ajutor international, activand mecanismul European de protectie civila, nu au facut-o.

Pentru ca opinia publica are dreptul sa cunoasca adevarul, sa afle care sunt greselile in gestionarea situatiilor de urgenta si, astfel, sa ceara masuri imediate de corectare a acestora pentru a evita astfel de situatii pe viitor, Asociatia Daruieste Viata a inaintat, catre Procurorul General al Romaniei, o plangere impotriva autoritatilor componente ale Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, deoarece considera ca, desi se impunea si existau parghiile necesare, imediat dupa producerea tragediei Colectiv, din 30 octombrie 2015, nu s-a solicitat asistenta in cadrul mecanismului Uniunii Europene, in scopul limitarii consecintelor adverse imediate ale dezastrului.

Conform Legii nr. 481/ 2004 si a OUG nr. 21/ 2004, in declansarea starii de alerta si in solicitarea sprijinului international au atributii Guvernul Romaniei, Ministerul Internelor si Reformei, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Prefectul, Centrul operational de comanda al Guvernului, Comitetul national si Primul ministru, Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta, Ministrul administratiei si internelor.

Romania a fost, la 30 octombrie 2015, datorita dramei produse de incendiul din clubul Colectiv, intr-o evidenta stare de nevoie. Aceasta ar fi impus autoritatilor implicate, cu forta unei obligatii, apelul, in timp util, la asistenta oferita de mecanismul Uniunii Europene, in vederea salvarii vietii persoanelor afectate de acest dezastru.

Incendiul a insemnat, pentru sute de tineri, arsuri grave si intoxicatii severe cu monoxid de carbon si cianuri.

Pentru salvarea vietii si chiar doar pentru tratare se impunea spitalizarea imediata in centre specializate de arsi. Unii tineri, conform declaratiilor aparute in presa, au fost privati de primul ajutor, ajungand la spital cu masini ale prietenilor sau ale unor voluntari. Atat ei, cat si altii, au decedat in cursul perioadei de spitalizare, urmare si a conditiilor improprii de dotare si de personal de specialitate, existente in spitalele din Bucuresti, unde au fost internati, dupa cum chiar presa a relatat.

Exista o singura clinica in Bucuresti, Clinica pentru arsi Floreasca, in care se presupune ca ar exista dotari tehnice conforme standardelor europene si deci ar fi putut trata 5 dintre pacientii cu arsuri grave din Colectiv. Construita cu eforturi financiare uriase si inaugurata in luna aprilie 2015, clinica ramane nefunctionala din motive diverse si neverosimile, invocate de autoritati.

‘Avem datoria sa nu uitam. Niciodata. Sunt 63 de oameni care au murit si alte zeci de oameni vor purta cu ei, toata viata lor, insemnele acestei tragedii. Din punctul nostru de vedere, autoritatile nu au activat mecanismul european de protectie civila, ba mai mult, au declansat mecanismul de dezinformare, impiedicand familiile sa actioneze rapid, chiar prin eforturi financiare proprii.

Noi credem ca nu am fi avut astazi 63 de tineri morti si sute de parinti al caror singur sens al vietii ramane aflarea adevarului, daca autoritatile si-ar fi recunoscut la timp incapacitatea si ar fi cerut ajutorul tarilor din Uniunea Europeana. Iar tinerii ramasi in viata ar fi fost tratati mai bine si cu costuri mai mici, in clinici specializate de arsi. Conform Ministerului Sanatatii 80 de tineri erau, pe 2 noiembrie, in stare critica si grava. Da. Spitalele nu puteau avea totul peste noapte, asa cum au sustinut oficialitatile in cazul dramei din Colectiv. ‘Daruieste Viata’ a cerut domnului Nicolae Banicioiu si managerilor de spitale, inca din 2 noiembrie, sa nu mai raporteze ‘productii la hectar’ ca pe vremea comunistilor, pentru ca vor muri oameni’, a declarat Carmen Uscatu, presedinta Asociatiei Daruieste Viata.

‘Multe vieti ar fi putut fi salvate daca autoritatile ar fi recunoscut limitele sistemului nostru de sanatate si ar fi solicitat, in timp util, asistenta mentionata anterior. Avem datoria civica, noi ca asociatie, sa cerem un ‘arbitraj’ al justitiei, avand in vedere ca aparatul administrativ nu-si asuma nicio responsabilitate si nu recunoaste nicio greseala de management a situtiei. Se impune ca o ancheta sa transeze disputele nascute in societate. Exista suspiciuni rezonabile ca unele lucruri nu s-au facut cum trebuie si de aceea ne dorim sa cream un context legal si obiectiv pompierilor, ambulantierilor, medicilor si asistentelor medicale, care sa spuna adevarul, intr-un cadru ferit de presiuni ale conducatorilor lor. Si toate acestea sunt necesare pentru ca intr-o eventuala situtie similara, autoritatile sa fie cu adevarat pregatite.’ spune si Oana Gheorghiu, vicepresedintele asociatiei.

Plangerea penala, facuta de Asociatia Daruieste Viata cu sprijinul Societatii Civile de avocati ‘COSOVANU, MARCU SI ASOCIATII’, a fost depusa pe 7 decembrie 2015 la registratura Parchetului de pe langa Curtea de Casatie si Justitie.

Despre Asociatia Daruieste Viata
Asociatia deruleaza din 2012 proiecte de modernizare si dotare a spitalelor din Romania, in special in sectiile de oncologie, cunoscand foarte bine starea spitalelor, dotarile existente si mai ales nevoile din sistem. Prin proiectele derulate pana in prezent, am investit peste 4 milioane de euro in spitalele de stat si am determinat Ministerul Sanatatii sa infiinteze Subprogramul pentru diagnosticarea leucemiilor, incepand cu ianuarie 2015.

In cazul dramei din Colectiv, ne-am mobilizat si am solicitat spitalelor sa ne comunice nevoile urgente. Informatiile primite, uneori cu greu, ne-au determinat sa achizitionam, in regim de urgenta, ventilatoare mecanice, saltele antiescare active, investind peste 325.000 euro. In data de 17 noiembrie am adresat o scrisoare deschisa, Presedintelui Romaniei si Guvernului nou investit, prin care solicitam respectarea protocoalelor romanesti si europene in vigoare.

La aceasta scrisoare inca, mai asteptam un raspuns.

Carmen Uscatu

Oana Gheorghiu