Politia Capitalei, obligata sa plateasca daune morale pentru hartuirea unui tanar pe criteriul orientarii sexuale

0

Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a hotarat ca Politia Capitalei trebuie sa plateasca daune morale in valoare de 5000 de euro pentru hartuirea unui tanar din cauza prezumatei sale orientari homosexuale. Tanarul solicita ajutorul politiei si, in schimb, a fost agresat chiar in curtea Sectiei 10. Hotararea poate fi atacata cu apel.

La data de 27 iulie 2011, in curtea Sectiei 10 de Politie din capitala, un tanar a fost batjocorit, amenintat si bruscat de mai multi politisti in legatura cu presupusa sa orientare homosexuala. Tanarul a depus plangere la Sectia 10 de Politie impotriva comportamentului politistilor care l-au hartuit, angajati ai acestei sectii. Timp de patru luni, Sectia 10 nu a luat nicio masura de investigare a faptelor reclamate, de identificare si sanctionare a persoanelor vinovate, in ciuda faptului ca in Statutul Politistului sunt interzise comportamentele discriminatorii. In consecinta, Asociatia ACCEPT au dat in judecata Politia Capitalei, solicitand daune morale .

„In ultimii 4 ani am incercat sa tragem la raspundere reprezentanti ai fortelor de ordine care si-au incalcat grav atributiile si au intimidat o persoana pe care ar fi trebuit sa o protejeze. Parcursul a fost dificil, dar am reusit sa stabilim un precedent legal important: este pentru prima data cand politia trebuie sa plateasca daune morale pentru felul in care a gestionat un caz de discriminare petrecut in propria institutie, “ a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului.

Hotararea Judecatoriei Sectorului 3 dovedeste lipsa de capacitate a politiei de a gestiona plangerile referitoare la infractiunile motivate de ura. Desi Codul Penal prevede ca discriminarea ca baza a comiterii unei infractiuni este o circumstanta agravanta, exista lacune majore in aplicarea acestui principiu in practica.  In Romania nu exista proceduri speciale de investigare a infractiunilor motivate de ura, nu exista o monitorizare reala a acestei criminalitati si nici o modalitate de raportate a statisticilor reale catre institutii internationale si publicul larg.

Acest caz demonstreaza ca politia ignora victimele infractiunilor motivate de ura, intensificand stigmatizarea la care sunt expuse. Institutiile publice nu pot deveni insule ale arbitrariului si discriminarii, ele trebuie sa fie primele care sa dea acest mesaj catre proprii angajati si catre societate. Cerem autoritatilor statului  sa dezvolte politici interne pentru combaterea discriminarii  si  sa dovedeasca public toleranta zero fata de infractiunile motivate de ura!” a declarat Florin Buhuceanu, Directorul Asociatiei ACCEPT.

Hotararea favorabila a Judecatoriei Sector 3 este cu atat mai importanta cu cat multi membri ai comunitatii LGBT evita sa ia atitudine impotriva celor care ii discrimineaza. „Incurajam persoanele discriminate, indiferent pe ce criteriu, sa lupte pentru apararea drepturilor ce le-au fost incalcate. In acest moment Asociatia ACCEPT si Coalitia anti-discriminare pun la dispozitia persoanelor care se confrunta cu discriminarea si hartuirea, un program de consiliere juridica online, accesibil prin site-ul antidiscriminare.ro,” a declarat Carolina Marin, Coordonatoare de Programe a Asociatiei ACCEPT.

Pentru informatii suplimentare, ii puteti contacta pe Florin Buhuceanu, la [email protected], (004)0728 530 729 sau Iustina Ionescu, la [email protected], (004)0722 253 789.

_____________________________________

Infractiunile motivate de ura sunt fapte penale comise in baza unei prejudecati fata de un anumit grup de persoane, fie ca este vorba de rasa, orientare sexuala, etnie sau convingeri religioase. Infractiunile motivate de ura difera de alte tipuri de infractiuni, deoarece au o conotatie sociala privind scopul si consecintele. Motivul savarsirii unor infractiuni de tip hate crime este de a transmite mesaje catre grupuri intregi, precum si sustinatorilor acestora, ca sunt nedorite si nu sunt in siguranta. Romania a introdus recent sanctionarea specifica a infractiunilor motivate de ura – in 2006 s-a introdus in Codul Penal o prevedere care caracterizeaza drept circumstanta agravanta discriminarea fata de diverse categorii sociale sau economice ca motiv al comiterii faptei.