Pozitia Dizabnet referitor la ultimele prevederi legislative ce privesc functionarea prestatorilor de servicii sociale

0

Motivand ca este necesara armonizarea legislatiei existente cu prevederile Legii 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a publicat un Proiect de Ordin privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor adulte. (Detalii pe: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/3459-2014-08-11-ordin-mmfpspv)

In acelasi timp, Guvernul a prorogat, pentru a doua oara, prin OG nr.18/2014 anumite termene din actul normativ citat, indeosebi cele privind evaluarea in vederea acreditarii furnizorului si serviciilor sociale pana la data de 31 decembrie 2016. (Detalii pe: http://legestart.ro/guvernul-amana-din-nou-anumite-termene-din-domeniul-serviciilor-sociale/)

Acreditarea unui prestator de servicii sociale este destinat a certifica faptul ca acea institutie, organizatie sau societate comerciala indeplineste conditiile minime pentru respectarea drepturilor beneficiarilor sai si pentru desfasurarea serviciilor in beneficiul acestora. Certificatul de acreditare / licentiere a serviciilor sociale permite, in mod deosebit, finantarea din bani publici pentru desfasurarea serviciilor sociale pentru grupuri vulnerabile.

Dizabnet atrage atentia asupra reglementarii haotice si lipsite de consideratie privind nevoile individuale si specifice ale persoanelor cu dizabilitati in procesul de furnizare a serviciilor sociale. Propunerea de noi Standarde de calitate pentru servicii sociale este fundamentata pe cerintele unei legi, nu pe obligatia respectarii drepturilor si demnitatii omului, asa cum Romania si-a asumat prin ratificarea Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati (Lege 221/2010). De asemenea, standardele de calitate mentionate se refera deopotriva la persoane cu dizabilitati si persoane varstnice, desi nevoile acestora difera in mod fundamental. In cazul persoanelor cu dizabilitati, serviciile trebuie sa fie centrate pe recuperare si dezvoltarea abilitatilor pentru un trai independent. A nu se uita in acest sens ca dezinstitutionalizarea constitue o directie de actiune importanta pentru perioada 2014-2020.

Practica membrilor Dizabnet a relevat faptul ca acreditarea serviciilor sociale avea un grad mare de formalitate si pana in prezent, ca respectarea standardelor nu este deloc asociata cu calitatea vietii, ca lipseste evaluarea implementarii, atat in ceea ce priveste prestatorii publici de servicii sociale, cat si cei privati. Datorita inadvertentelor legislative si a carentelor de evaluare, monitorizare si control functioneaza furnizori de servicii sociale care primesc bani publici pentru servicii sociale care nu respecta cerintele strandardelor de calitate, cu repercusiuni grave asupra respectarii drepturilor grupurilor vulnerabile, in general, si a persoanelor cu dizabilitati, in special. Astfel de cazuri apar periodic in presa, iar autoritatile publice locale si centrale par a fi incapabile sa tina sub control acest fenomen.

Solicitam retragerea Proiectului de Ordin privind aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor adulte pana la momentul in care MMFPSPV va propune o legislatie coerenta, aplicabila imediat si fara amanari, adaptata la conventiile internationale ratificate de Romania si care sa eficientizeze organismele de monitorizare si control ale serviciilor sociale, astfel incat sa ne asiguram ca drepturile beneficiarilor sunt respectate cu prioritate, iar banii publici se cheltuiesc in beneficiul acestora, nu in detrimentul lor.

Persoana de contact: Andreia Moraru, 0723686434, [email protected]

Reteaua DIZABNET este o platforma informala a prestatorilor de servicii, publici si privati, din domeniul dizabilitatii care numara 97 de membri din toate regiunile tarii, din care 94 organizatii prestatoare de servicii (asociatii, fundatii, societati civile profesionale, Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Servicii Publice de Asistenta Sociala) si 3 aderenti persoane fizice (profesionisti, universitari, cercetatori din domeniul dizabilitatii). Fundatia Alpha Transilvana asigura secretariatul retelei din anul 2009.