Raport SAR: Acordul cu FMI, succes sau esec?

0

Romania nu a implementat niciuna din sugestiile FMI si doar a mimat reforma economica in perioada  2009-2012. Aceasta e concluzia la care ajunge economistul Florin Citu in urma analizei prezentate in  raportul SAR care va fi lansat joi, ora 14:00 la sediul reprezentantei Comisiei Europene din Bucuresti.  Raportul demonstreaza ca in Romania nu a avut loc o consolidare fiscala si nici austeritate, in acceptiunea clasica a celor doua concepte si considera ca evaluarea lui de catre FMI ca un succes nu are acoperire.

Singurul obiectiv atins din acordul cu FMI a fost deficitul bugetar, dar si acela prin cresterea arieratelor guvernului, autoritatilor locale si companiile nationale. Majorarea dramatica a arieratelor, cresterea taxelor,  dublarea datoriei publice, precum si revizuirea in favoarea administratiei de la Bucuresti a tuturor tintelor au facut cresterea economica –  si aceea prognozata cu optimism de catre FMI- improbabila.

Analistii SAR vor dezbate joi cu membrii guvernului daca acordul merita reinnoit sau nu. FMI va trage propria sa concluzie in luna iunie a acestui an.

Mai multe detalii despre lansarea raportului gasiti pe site-ul Aliantei pentru o Romanie Curata.