Scrisoare deschisa privind lipsa de transparenta in reformarea legilor electorale

0

Mai multe organizatii neguvernamentale au transmis membrilor Comisiei comune pentru legile electorale o scrisoare deschisa prin care protesteaza cu privire la lipsa de transparenta cu care se desfasoara activitatea acesteia, precum si lipsa dezbaterilor publice referitoare la Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si legea privind votul la distanta. Textul scrisorii poate fi consultat mai jos.

In atentia domnului Mihai Voicu, presedinte al Comisiei comune pentru legile electorale, doamnei Gabriela Podasca, vicepresedinte al aceleiasi Comisii parlamentare,

domnului Eugen Nicolicea, presedinte al subcomisiei pentru Legea alegerilor parlamentare.

Scrisoare deschisa

Noi, organizatiile grupate in campania Politica fara Bariere, suntem obligate sa constatam disparitia, in ultimele doua luni, a transparentei si deschiderii din procedurile de lucru ale Comisiei pe care o conduceti. Lipsa de transparenta s-a manifestat astfel:

§  Programarea sedintelor nu mai este anuntata pe site-ul Comisiei, nici macar post-factum (a se vedea sedintele din 4 si 5 mai).

§  Stenogramele sau inregistrarile ultimelor sedinte ale Comisiei sunt si ele absente.

§  Desi am solicitat in repetate randuri, nu avem acces la documentele discutate in Comisie decat in timpul sedintelor.

§  Cu o singura exceptie, nu am putut asista la sedintele subcomisiilor care au elaborat textele proiectelor de legi; mai mult, domnul deputat Eugen Nicolicea, presedinte al subcomisiei pentru modificarea Legii alegerilor parlamentare, a declarat public ca nu va accepta prezenta ONG-urilor la sedintele subcomisiei.

§  O serie de decizii importante sunt adoptate in afara sedintelor Comisiei. Este cazul recentei decizii privitoare la numarul deputatilor si al Senatorilor. Practic, in plen, deciziile sunt doar anuntate, nu si dezbatute.

§  O serie de promisiuni, cum este cea privind reglementarea votului la distanta, au fost amanate sine die.

In aceste conditii, protestam fata de absenta unei dezbateri publice reale in procesul de adoptare a legilor electorale, indeosebi a Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si va solicitam sa nu mai afirmati public ca elaborarea acestor legi ar fi fost facuta cu consultarea organizatiilor societatii civile.

ActiveWatch Asociatia E-Civis Asociatia Civitas ’99 Asociatia Funky Citizens Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki APADOR-CH Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe Asociatia Romania Vie Centrul pentru Jurnalism Independent Comunitatea Uniti Salvam Expert Forum Fundatia pentru o societate deschisa Grupul pentru Democratie Participativa – Plenum Rezistenta Urbana

Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala