Scrisoare deschisa: statul de drept amenintat de forte paramilitare

0

Catre: Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei
In atentia: Domnului Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, Domnului Dacian Julien Ciolos, Prim-Ministru

Stimati domni,

Astazi, 27 ianuarie 2016, Ziua Internationala a Holocaustului, cu profunda ingrijorare va supunem atentiei o situatie al carei efect negativ asupra democratiei si statului de drept din Romania risca sa arunce tara in negura unui trecut deloc indepartat, cand un regim politic totalitar a gasit a face diferenta dintre majoritate si minoritatea etnica prin actiuni aducatoare de moarte. Va solicitam respectuos sa luati atitudine in mod public fata de acest atac direct la adresa statului de drept si sa ne comunicati demersurile legale pe care le-ati intreprins.

De trei zile, in Romania secolului XXI, a fost infiintata o formatiune paramilitara. Scopul declarat al organizatiei este, conform creatorului si comandantului  acesteia, atunci cand autoritatile se vor uita in alta parte, “vom avea noi grija de acesti romani asupriti pe care nu-i apara nimeni“. Autorul declaratiei este nimeni altul decat Daniel Ghita, fost ofiter in cadrul Serviciului de Protectie si Paza (SPP) si actual membru al unui partid cu evidente tendinte de extrema dreapta.

Pentru a clarifica situatiile in care ,, Patrula Vlad Tepes” va actiona, fostul campion de arte martiale a adaugat urmatoarele: “Daca statul roman nu ne apara, ne vom apara singuri, trebuie sa dam un semnal ca Romania nu este sat fara caini, in care oricine urla mai tare sau se ia de cei slabi si neajutorati are castig de cauza. […]vom colabora cu autoritatile si le vom informa asupra acestor situatii, dar daca autoritatile se vor uita in alta parte, vom avea noi grija de acesti romani asupriti pe care nu-i apara nimeni“. 

Infiintarea organizatiei paramilitare “Patrula lui Vlad Tepes” de catre Partidul Romania Unita, condus de deputatul Bogdan Diaconu, vine ca o confirmare a intentiilor conducerii partidului de a dezvolta propria constructie politica dupa modelul partidului de extrema dreapta Jobbik, din Ungaria. La nivelul Uniunii Europene, si nu numai, este foarte bine cunoscuta actiunea Garzii Maghiare, organizatia paramilitara condusa de un fost ministru al apararii din Ungaria, si efectele devastatoare asupra comunitatilor de romi din tara vecina. Scopul Patrulei lui Vlad Tepes este similar cu cel al Garzii Maghiare, formatiunea paramilitara maghiara avand drept obiectiv, conform propriului statut: sa apere Ungaria, lipsita de aparare fizica, spirituala si intelectuala.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in cauza Vona c. Ungariei, a aratat ca statul nu trebuie sa astepte pana cand o miscare politica recurge la violenta pentru a interveni, statul avand dreptul de a lua masuri preventive pentru a proteja democratia, atunci cand s-a stabilit ca o asemenea miscare a inceput sa faca pasi concreti in viata publica pentru a implementa principii incompatibile cu prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului. De asemenea, Curtea a apreciat ca “demonstratia din partea actorilor politici a abilitatii si a dorintei acestora de a organiza o forta paramilitara depaseste utilizarea mijloacelor legale si pasnice de a isi articula propriile opinii politice”(par. 66). Curtea Europeana arata ca “daca autoritatile ar fi achiesat la continuarea activitatilor acestei miscari prin mentinerea existentei lor juridice in forma privilegiata a unei entitati recunoscute de legea asocierii, opinia publica ar fi putut percepe acest lucru ca o legitimare din partea statului a acestei amenintari”.

Consideram ca declaratiile privind actiunile cu caracter de mobilizare civica in cazul situatiilor de urgenta, cum ar fi caderile masive de zapada sau inundatiile, au rolul de induce in eroare institutiile si opinia publica cu privire la scopul real al actiunii comune a partidului extremist si a organizatiei paramilitare. Pentru conturarea unei imagini cat mai clare asupra intentiilor noului partid extremist si a bratului sau armat, trebuie observat manifestul publicat de Bogdan Diaconu in data de 14 noiembrie 2015, sub titlul “Ne-am saturat de Europa”. In respectiva luare de pozitie, Bogdan Diaconu precizeaza ca “Ne-am saturat sa ne invete Europa care sunt drepturile infractorilor, minoritatilor, homosexualilor, pedofililor, musulmanilor, in timp ce noi, romanii, nu mai avem decat dreptul sa murim in tacere”[1].

Constitutia Romaniei[2] si legea partidelor politice[3] din Romania arata cat se poate de clar ca nimeni nu este mai presus de lege, toti cetatenii fiind egali in fata acesteia. Nu in ultimul rand, consideram ca reformele democratice prin care Romania si-a castigat un statut binemeritat in organizatii precum Uniunea Europeana si NATO constituie un fundament solid pe care se poate construi in continuare. Revolutia romana a costat tara noastra 1166 de vieti omenesti[4], iar aceste sacrificii au fost realizate pentru instalarea democratiei si a statului de drept si nicidecum pentru o Romanie in care fortele paramilitare extremiste impart dreptatea dupa bunul plac. Solutia pentru deficientele institutionale este reforma administrativa si intarirea capacitatii acestor institutii, in niciun caz infiintarea de structuri paralele de tip paramilitar. Prin intentiile declarate, Patrula infiintata de Partidul Romania Unita constituie un atac direct la adresa ordinii de drept si o amenintare la adresa sigurantei nationale, prin aceea ca urmareste sa se substituie fortelor de ordine abilitate legal, constituind un sistem paralel, o structura de tipul militiilor paramilitare.

Facem precizarea ca am sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a initia demersurile juridice pentru dizolvarea Partidului Romania Unita, precum si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, pentru a pune aceasta problema pe agenda CSAT si a identifica solutiile necesare pentru apararea statului de drept in fata acestui atac extremist si antidemocratic.

In speranta unei reactii in sprijinul apararii democratiei si a statului de drept, va rog sa primiti, Stimati domni, expresia salutarilor noastre distinse.

Cu aleasa consideratie,

Mandache Costica Marian, Director executiv Romani CRISS    

Maximilian Katz, Director MCA Romania                           

Mircea Valentin Toma, Presedinte Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei

[1] http://www.stiripesurse.ro/ne-am-saturat-de-europa_973290.html.

[2] Articolele 16 alin (1), (2), 40 alin. 2, precum si art. 22, 124, 126 si 131 din Constitutia Romaniei.

[3] Legea nr. 14/2003 republicata stabileste ca “Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale” (art. 3, alin. 1). Tot in acest sens, alineatul 4 din acelasi articol arata ca “Partidele politice nu pot organiza activitati militare sau paramilitare si nici alte activitati interzise de lege”.

[4] http://www.agerpres.ro/social/2014/05/29/institutul-revolutiei-romane-1-166-de-persoane-au-murit-in-decembrie-1989-19-37-53