Scrisoare deschisa – Victimele POSDRU trag un nou semnal de alarma!

0

Domnului Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei

cc. Domnului Calin Popescu Tariceanu, Presedintele Senatului 

cc. Domnului Valeriu Stefan Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor

cc. Domnului Siegfried Muresan, deputat in Parlamentul Europei

cc. Doamna Anca Boagiu, Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Senatul Romaniei

cc.Doamna Birchall Ana, Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene –                        Camera Deputatilor

cc. Domnului Dacian Ciolos, Prim – Ministru al Romaniei

cc. Domnului Cristian Ghinea – Ministrul Fondurilor Europene

cc. Doamna Anca Dragu, Ministrul Finantelor Publice

cc. Ministerul Pentru Consultare Publica si Dialog Civic

 Doamna Ministru Violeta Alexandru

cc. Domnului Dragos Doros Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – Romania

cc. Domnului Florian Costache, Presedintele  Consiliului Economic si Social din Romania

cc. Domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului

Scrisoare deschisa

Victimele POSDRU trag un nou semnal de alarma!

Stimati Domni, 

Stimate Doamne,

Aceasta scrisoare se doreste a fi atat un un strigat de disperare al victimelor POSDRU pentru a pune in evidenta lipsa de comunicare a ministerelor de resort cu beneficiarii in vederea solutionarii problemelor generate de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), cat si un semnal de alarma al potentialilor beneficiari ai Programului Operational Competitivitate Umana (POCU), pentru ca ministerele de resort sa nu mai repete greselile POSDRU si in noua programare.

Va rugam sa nu incepeti noul exercitiu financiar fara sa luati in considerare experientele dramatice prin care au trecut ONG-urile si firmele care au implementat proiecte in vechea programare si sa incercati sa rezolvati problemele din fostul exercitiu, mai ales ca aveti baza experimentala negativa a vechii programari care sa va permita eliminarea riscurilor cu care s-au confruntat beneficiarii POSDRU.

Experienta negativa POSDRU

Va reamintim, pe scurt, faptul ca numeroase  ONG-uri si firme care au accesat si implementat proiecte POSDRU se afla intr-o situatie financiara critica si au acumulat datorii substantiale la bugetul de stat dupa incheierea exercitiului financiar 2007 – 2013, in multe cazuri, beneficiarii confruntandu-se chiar cu falimentul. Mai trebuie subliniat faptul ca toti acesti beneficiari care au ramas cu datorii nu mai pot accesa alte fonduri. Astfel, mai multe firme si ONG-uri cu experienta bogata in implementare au fost scoase de pe piata iar echipele care au fost cu greu formate s-au risipit si risca deprofesionalizarea.

Aceasta situatie a fost cauzata de intarzierile in acordarea prefinantarilor, de intarzierile sau chiar blocajele in rambursarea cheltuielilor dar si de schimbarea legilor, regulamentelor si instructiunilor POSDRU in repetate randuri chiar in timpul implementarii, instructiuni care in mare parte nu erau corelate intre ele si nici cu legislatia in vigoare.

Ministerele gresesc, beneficiarii platesc

Cu alte cuvinte, statul roman ii penalizeaza si amendeaza pe toti cei care nu-si platesc impozitele, chiar si atunci cand intarzierile/ neplatile sunt cauzate tocmai de statul roman prin functionarea defectuoasa a mecanismelor ministerelor implicate in gestionarea fondurilor europene.  

Astfel, gestionarea defectuoasa a programului POSDRU de catre organismele abilitate in acest sens – ministere, autoritati de management, organisme intermediare – a impiedicat asigurarea fluxului financiar catre beneficiar.  Intarzierile in acordarea prefinantarilor (7-10 luni), intarzierile sau chiar blocajele pe o perioada de 12 – 24 de luni in rambursarea cheltuielilor (cereri de rambursare si de plata), dar si schimbarea legilor, regulamentelor si instructiunilor in perioada 2007 – 2013/15 au dus la situatii dramatice pentru multe organizatii.

In acest context, toate aceste greseli au fost foarte putin recunoscute si asumate de catre autoritatile implicate in gestionarea programului. Din pacate, nu se vorbeste decat de vina beneficiarilor fara a se lua in calcul si faptul ca cei care au gestionat defectuos programul ar trebui, de asemenea, trasi la raspundere.

Este adevarat ca in timpul Guvernului Ponta a fost recunoscut faptul ca beneficiarii au ajuns in situatii financiare dificile si chiar dramatice din cauza intarzierilor generate de Autoritatea de Management, dar singura incercare de remediere a acestui aspect a constat in emiterea unei ordonante de urgenta OUG50/2013 privind reglementarea unor masuri fiscale in vederea fluidizarii fluxului financiar al beneficiarilor care intampina dificultati in achitarea obligatiilor fiscale din lipsa de lichiditati.

Din pacate singura remediere, comparativ cu multiplele daune aduse beneficiarilor, a constat in scutirea de datorii accesorii (penalitati si dobanzi catre ANAF  dar doar pe perioada de intarziere a cererilor de rambursare).

Desi aceasta ordonanta a fost, credem, creata cu bune intentii pentru beneficiari, ea nu a corespuns si nu corespunde nici in acest moment cu realitatea din teren astfel ca beneficiarii nu au fost scutiti in mod real de datoriile accesorii acumulate in urma implementarii proiectelor. Baza de calcul a fost in mod eronat selectata, nu au fost luate in calcul toate mecanismele de finantare care au intarziat (cum ar fi prefinantarea si cererile de plata), astfel incat scutirea a fost de maximum 30 % din sumele datorate. Restul de 70 % a fost suportat si este inca suportat de oganizatiile care au implementat proiecte si care au ramas cu datorii din cauza neasigurarii unui flux financiar corect, conform cu contractul e finantare si legile si regulamentele in vigoare.

In practica, OUG 50/2013 s-a dovedit a fi un instrument realizat pentru a veni doar in sprijinul ministerelor de Finante, respectiv al Fondurilor Europene, si nu in sprijinul beneficiarilor  deoarece organizatiile si firmele care au solicitat atestatul de scutire de la autoritatile de management au fost obligate ca, in schimbul acestui atestat, sa dea o declaratie prin care renuntau la dreptul de a solicita  daune/interese in contul intarzierile platilor generate de autoritatea respectiva.

Consideram un abuz din partea autoritatilor impiedicarea accesului in justitie a beneficiarilor prin solicitarea unei astfel de declaratii intrucat prin intermediul mecanismului OUG 50/2013 nu se pot acoperi toate restantele, automat plata majoritatii datoriilor a ramas in sarcina beneficiarilor. 

Mentionam ca problemele in gestionarea POSDRU au aparut inca de la inceputul exercitiului financiar 2007-2013 iar beneficiarii au tras numeroase semnale de alarma prin intermediului petitiilor, sesizarilor si chiar a scrisorilor deschise trimise catre ministere si autoritati de management. De asemenea, au avut loc o serie de intalniri cu reprezentantii autoritatilor dar niciun demers nu a primit un raspuns ferm sau o solutie clara.

Au fost transmise astfel urmatoarele scrisori catre autoritati pentru remedierea acestui aspect dupa cum urmeaza:

1. Ministerul  Fondurilor Europene, Dlui. Ministru Eugen Teodorovici, adresa inregistrata cu nr.18325/ 19.11.2014 . Nu am primit niciun raspuns.

2. AMPOSRU d-lui director Cristian Ababei – inregistrata cu nr.  2547/ 26.11.2014. Prin raspunsul cu nr. 27016 s-a comunicat faptul ca a fost intru totul respectata legislatia in vigoare.

3. Ministerul Finantelor Publice, dlui. Ministru Darius Bogdan Valcov – adresa cu nr. 6977/04.02.2015. Nu am primit niciun raspuns.

4. Ministerul Finantelor Publice – dlui. Ministru Eugen Teodorovici, adresa cu nr, 22544/06.04.2015. Nu am primit niciun raspuns.

5. Guvernul Romaniei – dlui. Prim Ministru Victor Viorel Ponta – adresa cu nr. 4147/ 08.04.2015. Nu am primit niciun raspuns.

6. AMPOSDRU – dlui. Director General Dragos Iorga – adresa cu nr. 35664/05.08.2015. Nu am primit niciun raspuns.

7. Ministerul Fondurilor Europene – Dlui Ministru Marius Nica, adresa cu nr. 36318/ 10.08.2015. Nu am primit niciun raspuns.

8. Scrisoare deschisa semnata de un numar de 40 de organizatii adresata dlui. Prim Ministru Dacian Ciolos, avand nr. de inregistrare 13569/ 20.11 2015. Nu am primit niciun raspuns.

9. Scrisoare deschisa adresata ministrului Fondurilor Europene, Aura Carmen Raducu, inregistrata cu nr. 54152/ 20.11.2015. In urma acestei scrisori a avut loc o intalnire cu dl. secretar de stat Ciprian Necula. Dupa intalnire ni s-a transmis telefonic mesajul ca doleantele noastre au fost directionate catre dl. Vladimir Rovintescu, director la Autoritatea de Management care ne va oferi o solutie. Solicitarea a ramas nesolutionata pana in prezent si nu am primit niciun raspuns oficial.

10. Scrisoare deschisa adresata ministrului Finantelor Publice, Anca Dana Dragu,  inregistrata cu nr. 83685/ 20.11.2015. Nu am primit niciun raspuns.

11 Solicitare din partea Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR) – semnatar al scrisorii deschise transmise in data de 20.11.2015 – inregistrata cu nr. 22665/ 22 03 2016 in care se cerea urgentarea luarii unei pozitii si a unui raspuns oficial din partea Ministerului Fondurilor Europene. Nu am primit niciun raspuns.

Mai multe detalii din scrisoarea deschisa catre Prim – Ministrul Dacian Ciolos cu privire la o reala aministie fiscala pentru beneficiarii de fonduri europene;  

http://www.economiesociala.net/m2-13-117-ro-Scrisoare-Deschis259-cu-privire-la-o-real259-amnistie-fiscal259-pentru-beneficiarii-fondurilor-europene—adresat259– http://www.economiesociala.net/m2-13-123-ro-Ministerul-Fondurilor-Europene-a-promis-g259sirea-unor-solu539ii-pentru-beneficiarii-care-au-acumulat-datorii-n-timpul-i

POCU reia greselile POSDRU la puterea 10

In noul program POCU –  in care inca speram ca se va schimba si  filozofia de implementare si nu numai denumirea – am crezut ca autoritatile de management si ministerele nu vor mai fi doar organe de control ci ne vor deveni parteneri capabili sa-si asume in aceeasi masura cu  noi, beneficiarii, riscurile de implementare ale acestor proiecte.

Din pacate, in noua programare in loc sa ne deveniti parteneri si sa va ocupati in mod special de reducerea riscurilor in implementare, ministerul de resort impreuna cu institutiile din subordine sunt foarte precaute iar singura lor preocupare este sa elimine orice fel de risc pentru ministere, AM si OIR, transferand absolut toate riscurile catre beneficiarii de fonduri.

Mai concret, in Contractul de finantare, Art 6, alin5, pagina 5/12  scrie negru pe alb ca “AM/OI va efectua transferul fondurilor in limita disponibilitatilor, iar in cazul insuficientei fondurilor, procesul de plata se va suspenda pana cand conturile AM, dupa caz OI, sunt alimentate“.

De asemenea, OUG 40/2015 art. 21 mentioneaza faptul ca «In termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data depunerii de catre beneficiar a cererii de rambursare intocmite conform contractului/deciziei/ordinului de finantare, autoritatea de management autorizeaza cheltuielile eligibile cuprinse in cererea de rambursare si efectueaza plata sumelor autorizate in termen de 3 zile lucratoare de la momentul de la care autoritatea de management dispune de resurse in conturile sale».

Consideram un abuz din partea ministerelor implicate in gestionarea fondurilor europene si invocam chiar neconstitutionalitatea unui astfel de articol in contractul de finantare si in OUG 40/2015. Contractul de finantare ar trebui sa contina termeni si date limita foarte clare cu privire la transferul de fonduri avand in vedere consecintele grave, chiar dramatice, pentru organizatii in cazul intarzierilor neasumate de catre autoritatile de management. 

In aceste conditii, beneficiarii nu vor putea sa faca apel la niciun mecanism de aparare al drepturilor lor, avand in vedere ca nici macar OUG 50 /2013 (care oricum nu scuteste decat maximum 30% din datorii), nu va putea fi aplicata atata timp cat legislatia in vigoare spune foarte clar faptul ca plata se face in limita disponibilitatilor, fara niciun termen clar si fara nicio penalitate care sa fie suportata de autoritatile de management sau de ministerele de resort in caz de intarziere a platilor catre beneficiari.

Cel putin in vechea programare POSDRU nu exista o astfel de formulare ambigua: transfer in limita disponibilitatilor sau in 3 zile de la alimentarea conturilor. Si chiar daca termenele de rambursare nu erau respectate, cel putin beneficiarii aveau un reper la care se puteau raporta atat in calcularea intarzierilor cat si in vederea unei strategii daca doreau sa se adreseze justitiei, lucru pe care multi dintre beneficiari l-au si facut sau sunt in curs de a dechide procese pentru solicitare de daune/interese in contul pagubelor produse din cauza intarzierilor generate de aceste intarzieri la plata.  

Sugestii de solutii constructive

Pentru rezolvarea problemelor subliniate, solicitam urmatoarele:

– Amnistia fiscala a tuturor datoriilor, dobanzilor si penalitatilor catre ANAF acumulate de beneficiarii de fonduri europene din cauza intarzierilor in asigurarea fluxului financiar in cadrul proiectelor implementate in perioada de finantare 2007-2016, in special in programul POSDRU.

– Modificarea OUG 40/2015 si elaborarea noului contract de finantare POCU astfel incat ministerele de resort si autoritatile din subordine cat si beneficiarii sa-si asume in egala masura riscurile implementarii proiectelor.

– Mentionarea de termeni si date clare si fezabile de transfer a sumelor catre beneficiari pentru fiecare mecanism de plata initiat, in asa fel incat sa se asigure un flux financiar menit sa faciliteze implementarea activitatilor programate conform cererii de finantare si sa fie asigurate toate conditiile necesare realizarii unui impact crescut al proiectelor POCU. Eliminarea in totalitate a termenilor ambigui si neclari din legislatia si regulamentele in vigoare, respectiv transfer in limita disponibilitatilor sau la 3 zile din momentul alimentarii conturilor, etc..

– Mentionarea modului in care se va elimina total riscul din partea beneficiarilor de a plati penalitati si dobanzi catre ANAF in caz de intarzieri in asigurarea platilor catre beneficiari. Trebuie avut in vedere faptul ca OUG 50/2013 nu si-a indeplinit scopul pentru care a fost creata si nu a fost un instrument eficient care sa faciliteze scutirea efectiva a datoriilor accesorii care au fost acumulate de beneficiarii de fonduri europene.

– Asumarea de catre ministerul de resort inclusiv a riscurilor  ce vizeaza neindeplinirea indicatorilor din cauza neplatilor la termen a fondurilor.

– Introducerea de penalitati clare si concrete de intarziere atat pentru beneficiari cat si pentru autoritatile de management si OIR-uri. Mentionam faptul ca in programul POSDRU au fost mentionate penalitati usturatoare pentru beneficiari in cazul in care nu-si indeplinesc responsabilitatile. Aceste penalitati au fost aplicate in mod drastic si cu mult exces de zel de catre ofiterii de proiect (aspect care a ingreunat foarte mult implementarea proiectelor), dar nu a fost mentionata absolut nicio penalitate pentru minister sau pentru ofiterii OIR care nu isi indeplinesc obligatiile si responsabilitatile. Acest aspect a generat foarte multe abuzuri asupra beneficiarilor ramasi fara nicio putere sau drept de aparare in fata ofiterilor OIR si a ministerelor de resort, in afara de accesul in justitie.

Incheiem cu speranta ca aceasta scrisoare, care este trimisa tuturor institutiilor statului responsabile de gestionarea fondurilor europene, nu va fi ignorata asa cum au fost toate celelalte mentionate mai sus.

Desi Legea administratiei publice locale mentioneaza termene foarte clare de raspuns la toate scrisorile si petitiile primite, noi nu am primit niciun raspuns oficial de la nici o Institutie a Statului.

Speram ca vom gasi o cale de colaborare astfel incat fondurile europene sa nu mai fie marul discordiei ci un motor real de dezvolare al tarii.

Cu deosebita consideratie,

Semnatarii scrisorii deschise sunt in ANEXA [1]

 • Asociatia ANGEL / Presedinte, Eugen Lucan
 • Asociatia Centrul Roman si Educatie si Dezvoltare Umana, Presedinte,  Camelia Tancau
 • Asociatia KELSEN Baia Mare, Presedinte, Titel Caosan
 • UGIR Braila
 • Asociatia Consultantilor in Dezvoltare, Presedinte Petru Vasile Gafiuc
 • Asociatia Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Director, Marian Dascalu
 • Social Firms Europe CEFEC, Secretar Tehnic, Alina Barsan
 • Asociatia KULT-ART, Administrator, Nicoleta Daneasa
 • Die Querdenker, Administrator, Johann Tomislav
 • ASSOC, Presedinte, Florian Salajeanu
 • Cercul de Excelenta pentru Resurse Comunitare, Adminsitrator Irimia Cristian
 • Societatea Cooperativa “Mostenire Vie”, Director Borlean Alex
 • Societatea Cooperativa “Eco Image”, Manager, Sindrestean Aurel
 • Asociatia ARHETIP, Vicepresedinte, Magdalena Mihalache
 • Fundatia QUO VADIS, Presedinte, Florin Ioan Zamfir
 • ICG Integrated Consulting Group SRL, Managing Partner, Svasta Mihai 
 • SC Amazing Photos SRL, Administrator, Ioana Gligor Bekesi
 • A.F.F.M.R. Asociatia Femeilor si Familiilor din Mediul Rural, Director, Cristina Elena Chinole 
 • UGIR ( Uniunea Generala a Industriasilor din Romania) Filiala Braila – Iulian Zamfir – Presedinte
 • Centrul de Analiza  si Inovare Economico-Sociala – (CAES) – Director executiv – Corina Atanasiu
 • Asociatia TANARUL FERMIER

Aceste demers este sustinut si de:

 • Centrul de Analiza si Inovare Economico-Sociala (CAIES), Director Executiv – Corina Atanasiu
 • Asociatia pentru Educatie si Dezvoltare Comunitara, Presedinte, Adriana Tudorache
 • Centrul Roman pentru Educatie Economica (CREE), Presedinte, Paul Lacatus
 • A.L.I.A.T. – Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului www.aliatong.ro
 • Fundatia pentru Ingrijiri Comunitare – Presedinte, Valentin Vladu
 • SC Monoprix SRL – Director, Zamfir Iulian 
 • Asociatia Europeana Dunarea – Presedinte, Anca Zamfir  Presedinte
 • SC Battonetti SRL – Contabil Sef, Pascaru Alina 
 • Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice, Presedinte, Catalin Georgescu
 • Asociatia pentru Dezvoltarea Inteligentei Emotionale (ADIE)
 • SC CENTRADE INTEGRATED SRL
 • S.C. Bsmartest Press Group SRL
 • Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia
 • Asociatia Artha Covasna, Presedinte, Ionel Busuioc
 • Asociatia INTEGRA ROMANIA, Presedinte, Adrian Ban 
 • INTERLOG COM SRL, Director, Simona Cojocarescu

[1] Secretariatul tehnic al scrisorii deschise este asigurat de   

Elena Irimia – [email protected]  – tel 0749519113                                                 Camelia Tancau – [email protected]  tel- 0723139738,                                               Eugen Lucan – Adresa email – [email protected] , tel – 0722133935, 0741134444