Scrisoarea Bruxellesului catre Bucuresti pe fondurile 2014-2020: Propunerile ”Nu intrunesc conditiile minime de calitate si credibilitate”

0

Problemele care au dus la absorbtia foarte slaba a fondurilor europene in exercitiul financiar 2007-2013 risca sa se repete si in exercitiul 2014-2020.

Cel putin asta rezulta din maniera in care tocmai se desfasoara discutiile in negocierile preliminare ale Romaniei pentru Acordul de parteneriat cu Comisia Europeana pentru viitorele fonduri structurale 2014-2020.

O scrisoare din partea Comisiei, prezentata de cursdeguvernare.ro, dovedeste ca autoritatile romane s-au dus total nepregatite la discutii, chiar in timp ce premierul Victor Ponta se plangea ca banii obtinuti pentru urmatorul exercitiu sunt prea putini.

”(…) Propunerea facuta de guvernul Romaniei nu intruneste inca minimele conditii de calitate si credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”- scriu negru pe alb reprezentantii Comisiei Europene, intr-o adresa trimisa Ministerului Fondurilor Europene de la Bucuresti, in 7 martie 2013.

Ce ar fi trebuit sa faca Ministerul Fondurilor Europene si ce face de fapt

Romania, prin Ministerul Fondurilor Europene, negociaza cu Comisia Europeana Acordul de parteneriat, documentul strategic fundamental care va stabili prioritatile si institiutiile prin care tara noastra va absorbi fondurile europene in cadrul financiar multianual al UE 2014-2020.

Pentru perioada urmatoare de programare, Romania ar avea la dispozitie 21,8 miliarde de euro, fonduri structurale si de coeziune, conform deciziilor de la Consiliul European. Romania risca, insa, sa piarda un an de absorbtie si sa nu se poata atinge de acesti bani mai devreme de decembrie 2014, din cauza unor rateuri ale Ministerului Fondurilor Europene in elaborarea strategiei in baza careia va solicita fondurile.

Citeste continuarea pe cursdeguvernare.ro

follow_stiriong-1875859

`