Tineti campania BOR departe de spatiul scolar

0

Asociatia ACCEPT, Coalitia anti-discriminare, Coalitia pentru Egalitate de Gen, organizatiile LGBTI din Romania si partenerii acestora solicita Ministerului Educatiei Nationale si Inspectoratelor Scolare Judetene sa asigure respectarea legislatiei in vigoare privind interdictia desfasurarii de activitati de natura politica in cadrul liceelor din Romania. In opinia organizatiilor semnatare, colectarea de date cu caracter personal si de semnaturi in spatiu scolar in vederea modificarii articolului 48 din Constitutie este una de natura politica, intrucat scopul sau este mobilizarea populatiei in vedere schimbarii constitutionale prin mecanisme politice.  Mai mult, argumentele aduse in fata elevilor duc spre indoctrinare religioasa si faciliteaza impunerea in spatiu scolar al punctului de vedere dogmatic al Bisericii Ortodoxe Romane si al organizatiilor afiliate asupra orientarii sexuale, homosexualitatii si familiei.

Asociatia ACCEPT a primit in ultimele 48 de ore numeroase sesizari din partea elevilor si profesorilor din judetele Botosani, Bacau, Neamt si Timis. In liceele unde acestia invata sau predau au fost colectate semnaturi pentru modificarea articolului 48 din Constitutia Romaniei, pentru a deservi Initiativei legislative a cetatenilor privind restrangerea definitiei familiei. Elevii, sub protectia anonimatului, au spus ca uneori s-au simtit presati de colegi sau chiar de profesori sa isi arate in scris sustinerea pentru modificarea articolului 48.  O parte dintre acestia reclama limbajul homofob si registrul ostil al apelului pentru colectarea de semnaturi la clasa, pe parcursul orelor de curs. Demersul de colectare de semnaturi pentru modificarea definitiei familiei in Constitutie creeaza in spatiul scolar un mediu propice pentru discurs instigator la ura, si au ca tinta reala blamarea si stigmatizarea persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, transgender, intersex).

Organizatiile semnatare subliniaza ca mediul ostil creat in spatiul scolar contribuie la marginalizarea elevilor LGBT, expunandu-i la violenta si diminuandu-le accesul la educatie de calitate.  In fapt, se creeaza un mediu ostil pentru mai multe categorii de elevi, ceea ce creste riscul de hartuire si discriminare pentru oricare dintre tinerii care fie protesteaza, fie refuza sa semneze petitia la solicitarea profesorilor sau colegilor. Acest lucru se intampla in contextul in care Romania intampina deja provocari serioase in asigurarea unui climat de securitate si nediscriminare in scoli. Conform raportului UNICEF Ascuns la vedere, realizat in 2014, 6 din 10 [1] adolescenti romani au fost hartuiti (bullyed) la scoala, in timp ce 57%[2]  dintre copii traiesc stari emotionale de anxietate, retragere, nesiguranta si incordare in mediu educational, conform studiului sociologic national Abuzul si neglijarea copiilor, realizat de Salvati Copii Romania.

Din legislatia educatiei reiese clar ca scoala nu este un spatiu destinat activitatilor de natura politica si indoctrinare religioasa. Cadrele didactice nu pot deturna scopul orelor de curs folosind resurse scolilor si timpul elevilor pentru a strange semnaturi pentru o activitate politica, cu atat mai putin in conditii de presiune si hartuire.

Conform legii nr. 1/2011 a educatiei nationale, Art. 3, „Principiile care guverneaza invatamantul preuniversitar …  sunt:… n)principiul libertatii de gandire si al independentei fata de ideologii, dogme religioase si doctrine politice; si u)principiul respectarii dreptului la opinie al elevului/studentului ca beneficiar direct al sistemului de invatamant.”. In consecinta, elevii nu pot fi implicati, in spatiul scolar si in timpul cursurilor scolare, in activitati de natura politica.

Mai mult, conform Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, Art. 3, alin. (2), Conducerile unitatilor de invatamant isi fundamenteaza deciziile pe dialog si consultare… respectand dreptul la opinie al elevului…”. De asemenea, conform art. 4 din acelasi regulament, „Unitatile de invatamant se organizeaza si functioneaza independent de orice ingerinte politice sau religioase, in incinta acestora fiind interzise crearea si functionarea oricaror formatiuni politice, organizarea si desfasurarea activitatilor de natura politica si prozelitism religios, precum si orice forma de activitate care incalca normele de conduita morala si convietuire sociala, care pun in pericol sanatatea si integritatea fizica si psihica a beneficiarilor primari ai educatiei si a personalului din unitate.” Astfel, din articolele regulamentului scolar reiese si mai clar ca activitatile de natura politica si de promovare a unui punct de vedere dogmatic religios sunt interzise in incinta unitatilor de invatamant.

Organizatiile semnatare incurajeaza dezbaterea libera si valorile democratice in scoala. Dezbaterea democratica presupune discutii pe teme importante, ca cea de fata, cu reprezentarea tuturor punctelor de vedere,  intr-un mediu sigur. In scoala romaneasca nu exista o dezbatere reala asupra a ceea ce inseamna familia, orientarea sexuala si homofobia, context in care aceasta strangere de semnaturi, in sine ilegala, a degenerat in discurs instigator la ura si hartuire. 

Solicitam, in consecinta, o ancheta si interventia publica a Ministrului Educatiei Nationale Adrian Curaj, pentru a asigura neutralitatea si siguranta spatiului scolar prin respectarea legislatiei in vigoare. Avem, de asemenea, incredere ca majoritatea cadrelor didactice si a directorilor institutiilor de invatamant respecta cu integritate normele legislative. 

Organizatii semnatare:

Coalitia anti-discriminare

Coalitia pentru Egalitate de Gen

Asociatia ACCEPT

ActiveWatch

Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE

Centrul Euroregional pentru Initiative Publice – ECPI

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati – CEDCD

Centrul FILIA

Institutul pentru Politici Publice

Romani CRISS

Asociatia E-Romnja

Asociatia Front

Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen (A.L.E.G.)

Societatea de Analize Feministe AnA

Centrul pentru Inovare Publica

Asociatia MozaiQ

TRANSform

Asociatia Lindenfeld – Programul Campanie impotriva Homofobiei

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

[1]UNICEF, Ascuns la vedere, 2014, p 121 http://files.unicef.org/publications/files/Hidden_in_plain_sight_statistical_analysis_EN_3_Sept_2014.pdf

[2]Salvati Copiii Romania, Abuzul si neglijarea copiilor, 2015, p 52 http://www.salvaticopiii.ro/upload/p0002000100000002_Studiu%20-%20abuzul%20si%20neglijarea%20copiilor.pdf