Capitolul “Dezvoltare urbana. Patrimoniu construit” din Carta Alba 2012, este lansat spre dezbatere

0

In anul 2011, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a lansat Carta Alba a sectorului ONG, document care reunea propunerile ONG-urilor pentru cresterea sustenabila a 10 domenii de activitate ale societatii romanesti.

Anul acesta, Carta Alba este o initiativa comuna FDSC si CeRe si va fi prezentata partidelor politice, atat inainte, cat si dupa alegeri, astfel incat propunerile sectorului neguvernamental sa aiba sanse mai mari sa ajunga pe agenda politica.  Pentru realizarea Cartei Albe, anul acesta sunt propuse spre dezbatere 12 domenii de  interes.

Nevoia instituirii practicilor de planificare urbana integrata in toate activitatile sectoriale care trebuie integrate este imperativa si promovarea acestor practici la nivel local trebuie sa constituie o prioritate.

In ceea ce priveste legislatia si practica de urbanism, Grupul de dezvoltare locala a identificat urmatorele directii de actiune: combaterea urbanismului derogatoriu, promovarea participarii cetatenesti si coerenta si aplicarea legislatiei.

Din punctul de vedere al administratiilor publice locale, patrimoniul construit se constituie ca o povara si un set de interdictii, neexistand nici fonduri dedicate protectiei patrimoniului, nici programe care sa puna in valoare cladirile de patrimoniu prin reabilitare, refolosire sau refunctionalizare, nici macar constientizarea faptului ca patrimoniul construit este un bun de pret care trebuie pus in valoare si utilizat pentru dezvoltarea unei comunitati. Opozitia dintre ideea de dezvoltare si cea de protectie a patrimoniului in gandirea actuala atat a administratiilor cat si a dezvoltatorilor privati este una profund daunatoare

Sectiunea dedicata Cartei Albe este disponibila pe site-ul stiriong.ro, iar capitolul “Dezvoltare urbana. Patrimoniu construit” supus dezbaterii, este disponibil AICI.

Va invitam sa trimiteti propuneri si recomandari pe tema “Dezvoltare urbana. Patrimoniu construit” pana la data de 31 iulie 2012, la adresa de email [email protected], persoana de contact Claudia Pamfil.

Carta Alba 2012 este parte a proiectului Alegerile si Societatea Civila, initiat de CeRe si finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.