FDSC si Ce-Re lanseaza spre dezbatere capitolul “Dezvoltarea comunitara in mediul rural” din Carta Alba 2012

0

In anul 2011, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a lansat Carta Alba a sectorului ONG, document care reunea propunerile ONG-urilor pentru cresterea sustenabila a 10 domenii de activitate ale societatii romanesti.

Anul acesta, Carta Alba este o initiativa comuna FDSC si CeRe si va fi prezentata partidelor politice, atat inainte, cat si dupa alegeri, astfel incat propunerile sectorului neguvernamental sa aiba sanse mai mari sa ajunga pe agenda politica.  Pentru realizarea Cartei Albe, anul acesta sunt propuse spre dezbatere 12 domenii de  interes.

In documentul de fata aducem argumente in favoarea includerii proceselor specifice dezvoltarii comunitare ca baza a politicilor publice destinate spatiului rural, cu accent pe participarea cetatenilor si pe cresterea capacitatii acestora de a deveni actori activi in comunitate, aspecte care pot conduce la dezvoltarea sustenabila comunitatilor. Locuitorii acestor comunitati fac parte din categoriile cele mai sarace din România, cu acces redus la servicii, cu oportunitati reduse de angajare dar si cu un nivel scazut de cultura civica. 

Conform datelor statistice utilizate de legislatia nationala, zonele rurale din Romania acopera 87.1% din suprafata tarii si sunt locuite de 45% din populatia României, adica de cca. 9.600.000 de români.

Sectiunea dedicata Cartei Albe este disponibila pe site-ul stiriong.ro, iar capitolul “Dezvoltarea comunitara in mediul rural” supus dezbaterii, este disponibil AICI.

Fundatia PACT a colaborat cu promotorii proiectului pentru elaborarea continutului ariei tematice numarul 9: „Dezvoltarea comunitara in mediul rural”, in calitate de coordonator al acestui capitol al Cartei Albe 2012.

Va invitam sa trimiteti propuneri si recomandari pe tema “Dezvoltarea comunitara in mediul rural” pana la data de 15 august 2012, la adresa de email [email protected], persoana de contact Madalina Ene, Director de programe, Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare.

Va invitam sa trimiteti propuneri si recomandari pe tema “Dezvoltarea comunitara in mediul rural”  pana la data de 15 august 2012, la adresa de email [email protected], persoana de contact Madalina Ene, Director de programe, Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare.

Carta Alba 2012 este parte a proiectului Alegerile si Societatea Civila, initiat de CeRe si finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.

Carta Alba este disponibila spre consultare AICI si pentru descarcare AICI.