FDSC si CeRE lanseaza spre dezbatere capitolul “Relatii Externe” din Carta Alba 2012

0

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile impreuna cu Centrul de Resurse pentru participare Publica lanseaza spre dezbatere capitolul ”Relatii Externe” din Carta Alba 2012. Capitolul este elaborat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania si se axeaza in principal pe Politica de Cooperare pentru Dezvoltare ce vizeaza acordarea de asistenta statelor in curs de dezvoltare incluse pe lista Comitetului de Asistenta pentru Dezvoltare al Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), fiind o politica a Uniunii Europene complementara cu politicile nationale.

In 2012 Carta Alba este o initiativa comuna FDSC si CeRe si va fi lansata in preajma campaniei electorale pentru alegerile Parlamentare. Carta Alba va fi prezentata partidelor politice, atat inainte, cat si dupa alegeri, in asa fel incat propunerile sectorului neguvernamental sa aiba sanse mai mari sa ajunga pe agenda politica.  Pentru realizarea Cartei Albe, anul acesta sunt propuse spre dezbatere 12 domenii de  interes. Demersul va fi sustinut si de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR CH), Policy Center for Roma Minorities, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Terra Milenium III, FOND, Fundatia PACT, Asociatia M.A.M.E, Grupul de Dezvoltare Locala, Volum – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania si Asociatia pentru Relatii Comunitare, Transparency International Romania.

La momentul actual, Politica de Cooperare pentru Dezvoltare, se regaseste mai mult la nivel de discurs, deoarece in 5 ani de cand Romania a devenit stat donator, nu exista un sistem de planificare strategica si un management coerent al acestei politici.

Strategia Nationala privind Politica de Cooperare pentru Dezvoltare necesita o revizuire substantiala si armonizarea la contextul actual, atat national cat si international. Strategia existenta a fost creata cu scopul principal de a permite Romaniei aderarea la UE. In contextul post-aderare, aceasta strategie este depasita. Romania nu isi va putea indeplini angajamentele asumate, nu va beneficia de avantajele ce revin din apartenenta la Uniunea Europena si nici de avantaje conexe referitoare la dezvoltarea de relatii economice, culturale si educationale, daca nu isi orienteaza eforturile pentru consolidarea institutionala la nivel national

De aceea, prin intermediul Cartei Albe ce va fi lansata in acest an, organizatiile neguvernamentale vin cu propuneri concrete ce ar putea schimba modelul de coordonare si colaborare la nivel orizontal intre toate ministerele, dar si cu alti actori importanti precum ambasadele, autoritatile locale, institutiile de invatamant si ONG-urile:

  1. Politica de cooperare pentru dezvoltare sa beneficieze de un buget corespunzator angajamentelor si planurilor asumate (atat la nivel national, cat si international)
  2. Realizarea unei programari multianuale a politicii de cooperare pentru dezvoltare si a unui cadru strategic pentru fiecare tara partenera
  3. Cresterea capacitatii institutionale la nivelul Unitatii de Asistenta pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe responsabila de coordonarea PCD care sa permita continuitatea si dezvoltarea profilului acestei politici
  4. Implicarea societatii civile in procesul de planificare, coordonare si implementare a PCD si coordonarea tuturor actorilor implicati in implementarea acestei politici
  • Coordonarea orizontala intre toate ministerele de linie, Parlament, Guvern
  • Asigurarea co-finantarii proiectelor europene implementate de ONG-uri

Sectiunea dedicata Cartei Albe este disponibila pe site-ul stiriong.ro, iar capitolul “Relatii Externe – Politica de Cooperare pentru Dezvoltare” supus dezbaterii, este disponibil AICI.

Va invitam sa trimiteti propuneri si recomandari pe tema “Relatii Externe – Politica de Cooperare pentru Dezvoltare” pana la data de 30 iunie 2012, la adresa de email [email protected], persoana de contact Diana Berceanu.

Carta Alba 2012 este parte a proiectului Alegerile si Societatea Civila, initiat de CeRe si finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.