FDSC si CeRE lanseaza spre dezbatere capitolul “Politica fiscala pentru ONG-uri” din Carta Alba 2012

0

In anul 2011, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a lansat Carta Alba a sectorului ONG, document care reunea propunerile ONG-urilor pentru cresterea sustenabila a 10 domenii de activitate ale societatii romanesti.

Anul acesta, Carta Alba este o initiativa comuna FDSC si CeRe si va fi prezentata partidelor politice, atat inainte, cat si dupa alegeri, astfel incat propunerile sectorului neguvernamental sa aiba sanse mai mari sa ajunga pe agenda politica.  Pentru realizarea Cartei Albe, anul acesta sunt propuse spre dezbatere 12 domenii de  interes.

Politica fiscala a activitatilor nonprofit si a organizatiilor asociate acestui domeniu (asociatii, fundatii, federatii) are un impact financiar major asupra viabilitatii financiare a acestui domeniu si implicit asupra eficacitatii activitatilor acestui sector prin extinderea si imbunatirea serviciilor si extinderea numarului de beneficiari.

La nivel international sunt reglementate doua domenii majore: veniturile organizatiilor non-profit si tratamentul fiscal al contributiilor pentru veniturile organizatiilor non-profit (de ex. donatii, sponsorizari, contributii).

Prin intermediul Cartei Albe, organizatiile propun imbunatatiri ce vizeaza urmatoarele arii majore: Sistematizarea facilitatilor fiscale; Corelarea facilitatilor fiscale cu statusul organizatiilor care beneficiaza de ele; Aspecte operationale si de procedura.

Sectiunea dedicata Cartei Albe este disponibila pe site-ul stiriong.ro, iar capitolul ” Politica fiscala pentru ONG-uri ” supus dezbaterii, este disponibil AICI.

Va invitam sa trimiteti propuneri si recomandari pe tema “Politica fiscala pentru ONG-uri” pana la data de 30 iunie 2012, la adresa de email [email protected], persoana de contact Catalin Gheorghe.

Carta Alba 2012 este parte a proiectului Alegerile si Societatea Civila, initiat de CeRe si finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.