FDSC si CeRe lanseaza spre dezbatere capitolul “Incluziunea sociala a romilor” din Carta Alba 2012

0

In anul 2011, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a lansat Carta Alba a sectorului ONG, document care reunea propunerile ONG-urilor pentru cresterea sustenabila a 10 domenii de activitate ale societatii romanesti.

Anul acesta, Carta Alba este o initiativa comuna FDSC si CeRe si va fi prezentata partidelor politice, atat inainte, cat si dupa alegeri, astfel incat propunerile sectorului neguvernamental sa aiba sanse mai mari sa ajunga pe agenda politica.  Pentru realizarea Cartei Albe, anul acesta sunt propuse spre dezbatere12 domenii de  interes.

Incepand cu anul 1990, tema incluziunii romilor a fost prezenta pe agenda politica romaneasca. Principalele cauze care au determinat statutul de “grup vulnerabil” al cetatenilor de etnie roma sunt o dezvoltare socio-economica inferioara a unui procent semnificativ al romilor precum si gradul mare de discriminare fata de reprezentantii acestui grup etnic.

Comisia Europeana a agreat asupra a 10 principii de baza  care trebuie luate in considerare de catre statele membre in programarea si implementarea proiectelor care au ca beneficiari romii. Cel de al doilea principiu este o “focalizare explicita dar nu exclusiva” (“explicit but not exclusive targeting”) asupra romilor ca grup tinta. Conform acestui principiu, romii trebuie sa consitutie un grup tinta al diferitelor politici si programe sociale, dar fara a exclude alte grupuri care traiesc in conditii similare. Acest principiu a pornit de la nevoia de a armoniza doua abordari opuse referitoare la imbunatatirea situatiei romilor: cea a solutiilor “specifice”, adresate grupurilor etnice si cea a solutiilor “generale”, adresate intregii comunitati. 

Acest document enumera principalele domenii in care reprezentantii autoritatile publice locale si centrale pot interveni pentru a imbunatati implementarea reglementarilor nationale si internationale referitoare la romi.

Sectiunea dedicata Cartei Albe este disponibila pe site-ul stiriong.ro, iar capitolul ” Incluziunea sociala a romilor” supus dezbaterii, este disponibil AICI.

Va invitam sa trimiteti propuneri si recomandari pe tema “Incluziunea sociala a romilor” pana la data de 10 iulie 2012, la adresa de email [email protected], persoana de contact Florin Botonogu, Policy Officer, Policy Center for Roma and Minorities .

Carta Alba 2012 este parte a proiectului Alegerile si Societatea Civila, initiat de CeRe si finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.

Carta Alba este disponibila spre consultare AICI si pentru descarcare AICI.