Sanatate

0

Sanatatea este un domeniu de interes national, un domeniu ce are un  impact imediat asupra  fiecarui cetatean si totusi un domeniu vaduvit de viziune, strategie pe termen mediu si lung, asumarea unor decizii de catre toti decidentii politici indiferent de culoarea politica,  sau de actiuni concrete menite sa inregistreze un oarecare progres.

Din 1990 si pana astazi comisia de sanatate din cadrul Camerei Deputatilor este singura comisie profesionalizata, in care medicii vorbesc cu medici dincolo de culoarea politica, doctrina de partid sau de linia impusa de acesta.  Aici se intalnesc personalitati profesionale  iar politica sanatatii ar trebui sa primeze.  Cu toate acestea, indiferent de partidul sau de coalitia de partide aflate la guvernare, legislatia din domeniul sanatatii nu cunoaste imbunatatiri, cu fiecare an fiind luate decizii tot mai irationale.

In 2011, in procesul de eficientizare a sistemului de sanatate,  Romania s-a confruntat cu o serie de decizii care au afectat si mai mult increderea cetatenilor in capacitatea sistemului de a le oferi servicii de calitate. Astfel, 28 de unitati sanitare cu paturi au fost comasate prin fuziune cu un alt spital iar 64 de unitati sanitare au fost reorganizate in camine pentru batrani, aceasta in timp ce resursele financiare alocate pentru transformare nu erau identificate iar oamenii demonstrau in strada speriati de disparitia unicei unitati sanitare din localitatea lor. Din ce in ce mai acuta devine  insuficienta personalului medical de specialitate in timp ce volumul de activitate este tot mai mare, iar prevederile legale nu permit plata orelor suplimentare si s-au inregistrat mereu dificultati in compensarea orelor suplimentare cu zile libere. Personalul medical de specialitate, insuficent si slab remunerat,  este lipsit de un plan de cariera, menit sa-l motiveze, iar despre politici de investire in personalul medical si mentinerea sa pe termen lung nici nu s-a pus problema.

In 2010 Guvernul Romaniei aloca pentru sanatate 3,9% din PIB, pentru ca pentru 2011 sa se anunte 5% dar sa se dovedeasca ca in final ca s-au alocat doar 3.8% din PIB, iar la inceputul anului fiscal 2012 sa se anunte un buget de aproximativ 4%. Nealocarea a minim 6% din PIB pentru sanatate, asa cum se intampla in celelalte tari europene, dar si  inexistenta unui sistem sanitar indreptat spre pacient/asigurat, absenta unui sistem sanitar bazat pe preventie sau lipsa de transparenta a alocarii si cheltuirii banilor publici pentru sistemul de sanatate; toate acestea descriu tabloul sumbru al politicilor publice din domeniul sanatatii din ultimii ani.

O lege absolut necesara, legea sanatatii, asteptata sa reformeze din temelii un sistem bolnav, redactata in graba, fara un studiu de impact, fara consultarea medicilor, a societatii civile, a nascut reactii puternice in randul cetatenilor. In contextul dezbaterilor privind o lege care sa protejeze interesele pacientilor, este firesc ca pacientii sa fie consultati, chiar sa faca parte, prin intermediul reprezentatilor lor, din echipa care redacteaza noul proiect.

Exodul medicilor prost platiti, existenta spitalelor detinatoare de aparatura de ultima generatie dar in lipsa fie de specialisti, fie de bani pentru medicamente,  drama pacientilor cu boli grave obligati sa caute tratamente sau operatii in afara tarii, scaderea natalitatii si cresterea mortalitatii infantile ce conduc la o crestere a ritmului de imbatranire a populatiei, riscul tot mai mare de imbolnavire a populatiei, fac ca eforturile depuse de catre Organizatiile Neguvernamentale active in domeniul sanatatii sa fie aproape invizibile. De aceea, aceste ONG-uri isi propun sa deschida dialogul cu decidentii politici propunand masuri concrete absolut necesare pentru imbunatatirea sanatatii.

Documentul care contine problemele identificate si solutiile propuse, este disponibil AICI.