FDSC si CeRE lanseaza spre dezbatere capitolul “Dezvoltare durabila si Protectia mediului” din Carta Alba 2012

0

In anul 2011, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a lansat Carta Alba a sectorului ONG, document care reunea propunerile ONG-urilor pentru cresterea sustenabila a 10 domenii de activitate ale societatii romanesti.

Anul acesta, Carta Alba este o initiativa comuna FDSC si CeRe si va fi prezentata partidelor politice, atat inainte, cat si dupa alegeri, astfel incat propunerile sectorului neguvernamental sa aiba sanse mai mari sa ajunga pe agenda politica.  Pentru realizarea Cartei Albe, anul acesta sunt propuse spre dezbatere 12 domenii de  interes.

Degradarea accelerata a capitalului natural din Romania sub presiunea dezvoltarii economice, in special in conditiile actualei crize economico-financiare, creeaza nenumarate probleme de mediu in majoritatea domeniilor: arii protejate, exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energie regenerabila, protectia zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatii verzi urbane, turism, agricultura (organisme modificate genetic, neaplicarea masurilor de agro-mediu, seminte traditionale), calitatea aerului.

Astfel, organizatiile neguvernamentale de mediu solicita declararea protectiei mediului natural drept prioritate nationala; includerea criteriilor de mediu in procesul decizional central si local, impunerea aplicarii standardelor de mediu in toate domeniile de activitate si alocarea de resurse pentru alinierea Romaniei la standardele de mediu ale Uniunii Europene; reformarea institutiilor cu responsabilitati in protectia mediului, incepand cu Ministerul Mediului si Padurilor, impreuna cu toate structurile din subordonare si coordonare, precum si a celor care prin deciziile lor au un impact major asupra mediului (ex. Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Transporturilor etc) si propun prin intermediul Cartei Albe o serie de directii de actiune.

Sectiunea dedicata Cartei Albe este disponibila pe site-ul stiriong.ro, iar capitolul ” Dezvoltare durabila si Protectia mediului” supus dezbaterii, este disponibil AICI.

Va invitam sa trimiteti propuneri si recomandari pe tema “Dezvoltare durabila si Protectia mediului” pana la data de 30 iunie 2012, la adresa de email [email protected], persoana de contact Lavinia Andrei.

Carta Alba 2012 este parte a proiectului Alegerile si Societatea Civila, initiat de CeRe si finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.