FDSC si CeRE lanseaza spre dezbatere capitolul “Sanatate” din Carta Alba 2012

0

In anul 2011, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a lansat Carta Alba a sectorului ONG, document care reunea propunerile ONG-urilor pentru cresterea sustenabila a 10 domenii de activitate ale societatii romanesti.

Anul acesta, Carta Alba este o initiativa comuna FDSC si CeRe si va fi prezentata partidelor politice, atat inainte, cat si dupa alegeri, astfel incat propunerile sectorului neguvernamental sa aiba sanse mai mari sa ajunga pe agenda politica.  Pentru realizarea Cartei Albe, anul acesta sunt propuse spre dezbatere12 domenii de  interes.

In 2011, in procesul de eficientizare a sistemului de sanatate,  Romania s-a confruntat cu o serie de decizii care au afectat si mai mult increderea cetatenilor in capacitatea sistemului de a le oferi servicii de calitate. Astfel, 28  de unitati sanitare cu paturi au fost comasate prin fuziune cu un alt spital iar 64 de unitati sanitare au fost reorganizate in camine pentru batrani, aceasta in timp ce resursele financiare alocate pentru transformare nu erau identificate iar oamenii demonstrau in strada speriati de disparitia unicei unitati sanitare din localitatea lor.

Din ce in ce mai acuta devine  insuficienta  personalului medical de specialitate in timp ce volumul de activitate este tot mai mare, iar prevederile legale nu permit plata orelor suplimentare si s-au inregistrat mereu dificultati in compensarea orelor suplimentare cu zile libere. Personalul medical de specialitate, insuficent si slab remunerat,  este lipsit de un plan de cariera, menit sa-l motiveze, iar despre politici de investire in personalul medical si mentinerea sa pe termen lung nici nu s-a pus problema.

In capitolul “Sanatate” sunt identificate solutii si propuneri referitoare la probleme precum: imbatranirea populatiei, mortalitatea infantila, obezitatea si stilul de viata nesanatos, bolile cronice si de asemenea impactul estimat al acestora pentru o perioada de timp propusa.

Sectiunea dedicata Cartei Albe este disponibila pe site-ul stiriong.ro, iar capitolul “Sanatate ” supus dezbaterii, este disponibil AICI.

Va invitam sa trimiteti propuneri si recomandari pe tema “Sanatate” pana la data de 10 iulie 2012, la adresa de email [email protected], persoana de contact Anemari-Helen Necsulescu.

Carta Alba 2012 este parte a proiectului Alegerile si Societatea Civila, initiat de CeRe si finantat de Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania.