„Wesley Way” – 10 ani de parteneriat in folosul celor nevoiasi

0

Habitat pentru Umanitate Beius si Wesley College din Dublin au pus piatra de temelie la un proiect care va marca 10 ani de colaborare intre romani si irlandezi prin construirea a 10 case in 5 zile anul viitor.

 Voluntarii de la Wesley College din Dublin, Irlanda, vin din 2002 aproape in fiecare an sa construiasca o locuinta impreuna cu Habitat Beius. In acest an inca 16 elevi si 4 profesori au revenit in Romania si au ridicat saptamana trecuta o locuinta la Stei pentru o familie nevoiasa. Scolile irlandeze au programe speciale care-i incurajeaza pe tineri sa se implice in activitatile de voluntariat, sa lucreze individual in folosul comunitatii sau impreuna cu ONG-uri locale sau internationale, motiv pentru care an de an o parte din elevii de la Wesley College aleg Beiusul ca destinatie pentru a voluntaria la construirea de locuinte pentru nevoiasi.

Eu am mai prestat munca voluntara si acasa. Ultima data am ales sa ajut intr-un magazin numit „Caritate pentru copii”. Este un magazin de intrajutorare in care oamenii isi pot dona obiectele de care nu mai au nevoie, cum ar fi imbracaminte, jucarii sau carti. Cel mai important lucru cand muncesti intr-un astfel de magazin este sa vezi cum un copil intra  sa cumpere ceva stiind ca prin asta ajuta alti copii saraci sau bolnavi. Am savurat fiecare clipa petrecuta aici si le recomand cu tarie tuturor tinerilor sa se implice in astfel de activitati in timpul liber.” declara Julia, o eleva de 16 ani de la Wesley College, prezenta saptamana trecuta pe santierul Habitat de la Stei.

Pentru a celebra 10 ani de parteneriat intre Habitat Beius si Wesley College, in 2013 se vor construi 10 locuinte in doar 5 zile cu ajutorul a 250 de voluntari de la Wesley, fie ca sunt profesori, fie ca sunt fosti sau actuali elevi ai scolii sau parintii acestora. Pentru a marca inceputul proiectului, luni s-a pus si s-a sfintit piatra de temelie la prima locuinta si s-a montat o placheta care sa marcheze acest eveniment. La ceremonie au participat primarul Adrian Domocos si viceprimarul Gheorghe Costin, preotul Marin Bota, cei 20 de voluntari din Irlanda care au muncit saptamana trecuta la ridicarea locuintei de la Stei, precum si alti invitati. Dupa slujba de sfintire oficialitatile au pus prima lopata de beton la temelia proiectului „Wesley Way”.

In 2010 ne-am asumat ca in patru ani vom transforma Beiusul in primul oras din Romania din care sa declaram eliminata adapostirea saracacioasa. Pentru ca acest lucru sa se intample vom mai atribui parcele de teren pentru construirea de locuinte Habitat in Beius. Vreau sa le multumesc celor de la Wesley pentru ca si ei contribuie prin cele 10 case pe care vor sa le construiasca anul viitor la implinirea obiectivului nostru.”spune primarul Adrian Domocos.

Din 2002 pana in prezent cei de la Wesley au investit peste 100.000 Euro in Beius pe langa faptul ca si-au platit cheltuielile de deplasare, cu masa si cazarea. In plus au promovat Beiusul peste hotare astfel incat an de an tot mai multi colegi ai celor care au voluntariat aici si-au dorit sa se inscrie in cadrul proiectelor comune. Acesta este si unul din motivele pentru care anul viitor 250 de voluntari din Dublin vor fi prezenti la Beius pentru realizarea proiectului „Wesley Way”.

Credem ca prin acest eveniment nu doar vom ajuta niste familii nevoiase sa traiasca in conditii mai bune, ci vom demonstra ca daca ne unim in loc sa ne dezbinam, daca ne ajutam in loc sa ne punem piedici si daca ne iubim in loc sa ne dusmanim, putem face multe lucruri bune impreuna. Iar exemplul pe care ni-l dau acesti tineri este unul extraordinar si demn de urmat. Le multumesc pentru aceasta!” spune Mircea Jurcan, director Habitat pentru Umanitate Beius in alocutiunea avuta in cadrul ceremoniei.