Conferinta „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale”

0

Federatia Junior Chamber International (JCI) Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Asociatia „Institutul pentru Politici Sociale” anunta organizarea conferintei nationale „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale”, in cadrul proiectului „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC”. Evenimentul va avea loc in data de 28 septembrie 2012, la Hotelul Howard Johnson Bucuresti, incepand cu orele 09:00.

Obiectivul evenimentului este facilitarea dialogului intre decidenti politici, manageri de companii, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale,  sindicatelor, patronatelor, camerelor de comert si industrie si asociatiilor de IMM-uri in vederea identificarii de solutii pentru stimularea programelor de RSC in Romania. 

Pornind de la Strategia nationala de promovare a responsabilitatii sociale elaborata si coordonata de catre Secretariatul General al Guvernului, precum si de la alte documente existente la nivel european ce abordeaza aceasta problema, conferinta isi propune realizarea unei diagnoze a starii de fapt in ceea ce priveste dezvoltarea programelor de RSC in Romania si explorarea, impreuna cu actorii cheie in domeniu, a solutiilor oferite de strategia de RSC, precum si generarea de noi idei si initiative care pot contribui la imbunatatirea acesteia, in vederea unei implicari cat mai eficiente a sectorului privat in sustinerea celui public si a comunitatii in care isi desfasoara activitatea.

Responsabilitatea sociala, fie ca ne referim la strategii complexe care presupun restructurarea activitatii prin integrarea RSC in strategia de business sau doar la proiecte punctuale de natura filantropica, incepe sa devina o preocupare reala pentru din ce in ce mai multe companii care isi desfasoara activitatea in Romania. Cu toate acestea, multe organizatii continua sa considere implementarea de proiecte de RSC o misiune dificila, motivul cel mai des invocat (cu precadere de catre companii) referindu-se la cadrul nefavorabil din Romania pentru astfel de initiative. „Fie ca este vorba de lipsa unei educatii a consumatorului roman in sensul consumului etic ce transforma business-ul sustenabil intr-unul profitabil, de absenta unor stimulente fiscale reale pentru companiile responsabile sau a unei promovari adecvate a responsabilitatii sociale, astfel de aspecte reprezinta subiecte de interes pe care ne propunem sa le aducem in discutie in cadrul conferintei Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale corporative” (Rodica Lupu, manager www.actionamresponsabil.ro).

Astfel, discutiile din cadrul conferintei „Rolul statului in promovarea responsabilitatii sociale corporative” se vor concentra in jurul urmatoarelor intrebari:

Este sau ar trebui sa fie statul un motor in demersul de promvoare a responsabilitatii sociale?

Ce poate face statul roman in vederea sustinerii initiativelor de responsabilitate sociala corporativa?

Proiectul de stategie nationala de promovare a responsabilitatii sociale poate fi o baza pentru programe viabile, cu rezultate sustenabile?

Alaturi de invitatii speciali care vor face parte din panel, sunt invitati sa aiba interventii in cadrul conferintei tot cei care considera ca pot avea o contributie interesanta la dezbatere, fie ca este vorba despre idei privind masuri ce pot fi aplicate de stat, studii de caz/exemple de masuri/proiecte din alte state, facilitati oferite de statul roman si aplicatii ale lor sau orice alte subiecte relevante pentru tema conferintei. La finalul evenimentului, ne propunem sa elaboram un material care sa sintetizeze toate aceste contributii, in vederea elaborarii unei propuneri de imbunatatire a strategiei nationale de promovare a responsabilitatii sociale.

Participarea la conferinta este gratuita, iar inscrierile pentru eveniment se pot face online pe pagina dedicata evenimentului.