Fundatia Romtelecom pentru romani a oferit premii de 10 000 euro pentru cele mai tari idei

0

Marti, 28 septembrie 2010, cele mai bune trei proiecte inscrise in concursul “Idei tari” au fost premiate cu sume in valoare totala de 10 000 de euro. Premiul I a fost obtinut de un tanar de 23 de ani pentru solutia “Algoritmi genetici aplicati in planificarea si proiectarea retelelor de telecomunicatii”.

“Idei tari”, concursul lansat de Fundatia “Romtelecom pentru romani”, si-a propus sa incurajeze performanta si sa rasplateasca pasiunea tinerilor cu varste de pana la 30 de ani pentru domeniul IT&C, stimuland interesul pentru studiul, cercetarea si inovatia in acest domeniu. In concurs au fost inscrise 44 de proiecte. Cele mai bune 15 proiecte au intrat in etapa finala a concursului, fiind sustinute in fata unui juriu mixt format din profesionisti Romtelecom si cadre universitare.

In urma deliberarii, Horia Coman, proaspat absolvent al Universitatii Politehnice Bucuresti, a obtinut cel mai mare punctaj pentru o solutie privind algoritmii aplicati in planificarea si proiectarea retelelor de telecomunicatii. Premiul acordat este de 5000 de euro. Pe locul II s-a situat Marius Bucur, student in anul III la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, cu o aplicatie SIP VoIP pentru care a primit 3000 de euro. Locul III, rasplatit cu 2000 de euro, a fost obtinut de Iulian Nita, pentru un sistem de monitorizare si comanda prin internet destinat locuintei.

Un premiu special pentru cea mai originala solutie propusa a fost oferit lui Chris Bocz Hunor, in varsta de 13 ani, de altfel si cel mai tanar dintre participanti, care a ajuns in finala cu proiectul Tech Home (o solutie de casa inteligenta). Finalistii, a caror varsta nu a depasit 27 de ani, provin atat din orase cunoscute ca fiind centre universitare cu traditie in formarea de specialisti IT&C – Bucuresti, Timisoara, cat si din orase precum Baraolt, Bacau, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Galati, Ploiesti.  

“Rezultatele de astazi ale competitiei demonstreaza inca o data ca pasiunea si talentul autentic nu au limite de varsta si ca avem printre noi copii remarcabili care trebuie ajutati sa se evidentieze. Consideram ca astazi au castigat cei mai buni dintre cei mai buni si ne-am fi dorit sa avem un numar mai mare de participanti care sa raspunda provocarii propuse de noi, chiar daca temele propuse au fost de dificultate foarte inalta. Suntem constienti ca nivelul foarte ridicat al cerintelor i-a intimidat pe foarte multi, iar acest lucru ne-a facut sa realizam ca este nevoie sa ne implicam si mai mult in sprijinirea dezvoltarii talentelor in tehnologie” le-a transmis participantilor Yorgos Ioannidis, Director General Romtelecom.

Cea mai populara dintre teme, abordata in majoritatea proiectelor finaliste, a fost “Solutii inovative de case inteligente”.

In intervalul 15 aprilie – 31 august, elevii si studentii pasionati de domeniul IT&C au avut ocazia sa-si inscrie proiectele pe site-ul dedicat concursului, www.ideitari.ro. Toate proiectele validate au fost evaluate de un juriu mixt format din profesionisti Romtelecom si cadre universitare din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara. Autorii celor mai apreciate 15 lucrari au fost invitati sa isi sustina proiectele in fata aceluiasi juriu. Acestea au fost punctate, in principal, in functie de gradul de inovatie, aplicabilitatea ideilor si capacitatea de a aduce solutii fezabile.

Festivitatea de premiere de astazi a fost precedata de o sesiune de prezentari de business sustinute de Ovidiu Ghiman, Director Executiv Strategie si Dezoltarea Afacerii si Vasile Voicu, Director Managementul Produsului, segment business in cadrul Romtelecom, si de o vizita la Centrul de Monitorizare a Retelei companiei. In sesiunea de discutii, participantii au apreciat ca studentii din invatamantul tehnic din Romania ar avea si mai mult de castigat daca ar fi introduse in programa si cursuri de dezvoltare personala. 

Fundatia “Romtelecom pentru romani”, infiintata in anul 2008, isi propune initierea unor proiecte prin care sa sustina cauze sociale care au nevoie de o voce puternica pentru a fi rostite, auzite si solutionate. De asemenea, prin aceasta fundatie, Romtelecom isi doreste sa transmita dorinta sa de implicare sociala unui public cat mai larg, caruia i se adreseaza in primul rand ca unui partener. Fundatia vine ca o extindere naturala a implicarii Romtelecom in bunul mers al societatii romanesti, care s-a concretizat in ultimii ani prin numeroase proiecte sustinute de companie.