KRUK International sustine educatia financiara a liceenilor

0

Conform rezultatelor sondajului „Bani de buzunar”, care a evaluat obiceiurile adultilor de a da bani de buzunar copiilor, precum si frecventa cu care se dau acesti bani si modul de cheltuire sau economisire a acestora, majoritatea copiilor romani (56,82%) primesc bani de buzunar in fiecare saptamana. Peste jumatate dintre ei beneficiaza de o suma lunara de cel mult 50 de lei ca bani de buzunar. De asemenea, datele mai arata ca in jumatate din cazuri sumele alocate copiilor ca bani de buzunar s-au redus serios din cauza crizei economice. La studiul online realizat in perioada 6-8 martie au participat 1.358 de respondenti, cea mai mare parte a lor provenind din Bucuresti si din judetele Cluj, Iasi, Prahova si Constanta.

Plecand de la nevoia unei educatii financiare timpurii, KRUK International sustine dezvoltarea modulului educational „Bani de buzunar”, elaborat impreuna cu organizatia neguvernamentala Scoala de Valori. Parte a programului educational inovator GROW, modulul se adreseaza elevilor de liceu din clasa a IX-a din 14 orase din Romania: Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Targu Mures si Timisoara. Organizat de AIESEC si Scoala de Valori, programul GROW se afla la cea de-a 7-a editie, iar editia actuala este prima la care participa compania KRUK International.

Modulul „Bani de buzunar” va fi implementat in 2012 in doua etape: prima in lunile martie-aprilie, iar cea de-a doua in iunie-iulie. Prin participarea la acest modul educational interactiv elevii vor putea intelege mai bine care este valoarea banilor pe care ii primesc de la parinti. In acelasi timp, vor realiza care sunt costurile reale ale traiului zilnic in familie. Importanta pregatirii unui buget familial si a insusirii obiceiurilor de economisire in familie sunt deprinderi pe care le vor capata inca din adolescenta.

Suntem convinsi ca perceptia asupra obiceiurilor de cheltuire si de economisire a banilor se dezvolta inca de timpuriu. Elevii carora ne adresam prin implementarea acestui program vor intelege ca o viata fara datorii este importanta in echilibrul general al unei familii. Vor invata ca este necesar sa-ti platesti la timp obligatiile financiare si vor avea o conduita responsabila la varsta maturitatii. Si poate, speram noi, vor intelege mai bine eforturile pe care le facem noi, adultii, si ma refer la parinti si profesori in egala masura, pentru a le oferi adolescentilor cunostintele de care au nevoie pentru un mod de viata echilibrat”, a declarat Isabela Iacob, Director General al KRUK International.

Preocuparile educationale sunt un element important al activitatii KRUK International in Romania. De aceea, prin demersul educational pe care il sustine, compania isi propune nu doar sa le prezinte elevilor consecintele ce se pot ivi in cazul neplatii la timp a datoriilor, dar si sa le arate acestora cum anume sa abordeze problemele financiare si cum sa gaseasca solutiile pentru a le rezolva. „Bani de buzunar” este un modul menit sa le prezinte adolescentilor mediul financiar din care fac parte. In timpul sesiunilor, acestia vor participa la exercitii care ii vor ajuta sa inteleaga mai bine care sunt costurile vietii de zi cu zi si, mai ales, cum sa-si construiasca un buget personal.

In prezent, peste 2.600 de elevi din orasele enumerate mai sus si-au exprimat dorinta de a fi selectati in acest program. Sesiunile de pregatire vor fi sustinute de tineri studenti din 110 tari, inclusiv din Romania.

Acest modul de educatie financiara completeaza programe similare din materiile de studiu in scoala si le ofera elevilor cunostintele necesare pentru a putea sa elaboreze un buget personal”, a declarat Dragos Belduganu, Coordonator al Programelor de Implicare Sociala, asociatia Scoala de Valori.