Reprezentantii ONG-urilor in domeniul persoanelor cu dizabilitati fata in fata cu CSR-ul

0

Situatia persoanelor cu dizabilitati este una din cele mai dureroase probleme ale societatii romanesti, care are nevoie de o implicare responsabila a sectorului de afaceri. Din pacate, chiar daca Romania are o legislatie care ar trebui sa le faca pe companii sa aiba o contributie pozitiva, multe din ele aleg fie sa o incalce, fie sa o foloseasca in mod imoral, pentru a obtine ”facilitati fiscale”. Pentru a discuta despre aceasta problema dar si despre celelelalte dificutati ale sectorului de protectie a persoanelor cu handicap, Responsabilitatesociala.ro i-a invitat pe reprezentantii a cinci ONG-uri de specialitate – organizatii care s-au remarcat de-a lungul timpului prin proiectele desfasurate si prin sustinerea pe care au obtinut-o din partea autoritatilor publice, a finantatorilor internationali sau a unor companii de renume.

Cei cinci invitati vorbesc despre asteptarile pe care le au de la sectorul de afaceri responsabil. Totodata le ofera companiilor argumente si solutii concrete pentru a include in strategia lor CSR problema persoanelor cu dizabilitati.

Referitor la implicarea sectorului de afaceri in domeniul persoanelor cu dizabilitati,  Laila Onu, Director –  Fundatia si Centrul “Pentru Voi” considera ca “are 2 componente distincte: pe de o parte finantarea proiectelor ONG-urilor care lucreaza in domeniu sau acordarea de donatii, pe de alta parte, implicarea in sprijinirea angajarii in munca a persoanelor cu dizabilitati, fie prin angajarea directa, fie prin incheierea de parteneriate cu unitati protejate. De-a lungul anilor, am observat  o crestere a implicarii mediului de afaceri, pe masura ce conceptul de responsabilitate sociala corporatista devenea cunoscut si in Romania. Daca la inceput, colaborarile erau mai mult de tipul donatiilor facute de Craciun, acum avem parteneriate cu mai multe companii atat multinationale, cat si  romanesti.”

“Comparativ cu potentialul extrem de important pe care il are sectorul de afaceri in ceea ce priveste suportul persoanelor cu dizabilitati, implicarea companiilor din Romania lasa, din pacate, de dorit, pana in acest moment.  Exista, desigur, exceptii notabile, firme care au creat fundatii prin intermediul carora sustin mai multe actiuni sociale printre care si integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati.  Dar, in acelasi timp, trebuie sa admitem ca exista in continuare discriminare atat in scoala cat si in locurile de munca si ca firmele nu constientizeaza faptul ca exista un potential economic important legat de capacitatea de integrare sociala a persoanelor cu dizabilitati”, spune Cristian Ispas, Director General – Fundatia Motivation Romania.

Companiile trebuie sa-si doreasca sa fie responsabile social

“Companiile care doresc sa demonstreze ca sunt responsabile social trebuie mai intai SA VREA! In acest caz au posibilitatea sa doneze pe persoana fizica 2% din impozitul pe venit iar ca firme pot dona 3‰ din impozitul pe profit. De asemenea,  daca au mai mult de 50 de angajati trebuie sa angajeze cel putin 4% persoane cu handicap daca nu, sa achizitioneze in valoare de acest procent (cuantumul salariilor respective) produse facute de persoane cu handicap”, a declarat Mihaela Rotar, Presedinte – Asociatia Alternativa 2003.

“Informarea reciproca si colaborarea intr-un cadru organizat sunt solutia de eficientizare a cooperarii dintre sectorul neguvernamental si cel de business. Crearea unei retele dinamice de comunicare intre sectorul de afaceri, ONG-uri si institutiile statului implicate in asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati ar fi un pas major inainte. Este important ca firmele sa accepte un dialog deschis cu ONG-urile daca vor cu adevarat sa inteleaga comunitatea in care incearca sa creeze afaceri de succes si dintr-un alt unghi: cel al nevoii de apartenenta sociala, de recunoastere si asumare a realitatilor sociale mult mai complexe decat “targetul” implicat in strategiile de marketing”, Cristian Ispas, Director General – Fundatia Motivation Romania.

Citeste tot articolul!