Lansarea granturilor SEE & norvegiene in Romania

0

Conferinta de lansare a granturilor SEE & norvegiene in Romania a avut loc, marti, 29 octombrie a.c. Evenimentul a fost deschis de ambasadorul Norvegiei in Romania, Tove Bruvik Westberg, si de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. La conferinta au participat invitati din Romania si statele donatoare, reprezentanti ai companiilor publice si private, institutiilor publice centrale si locale, organizatiilor neguvernamentale si partenerilor de dialog social.

Prin intermediul granturilor SEE & norvegiene, Romania va beneficia de finantare nerambursabila in valoare totala de aproximativ 306 milioane de euro. Fondurile sunt distribuite prin 22 de programe in cadrul carora vor fi dezvoltate proiecte in urmatoarele domenii: protectia mediului, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma, justitie si afaceri interne, sanatate, cercetare, cultura. Recent, reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene si cei ai statelor donatoare au convenit realocarea sumei de 55 milioane de euro catre domenii precum combaterea saraciei si aspecte legate de populatia roma, sanatate (proiecte legate de problematica cancerului, TBC, finantarea registrelor care tin evidenta populatiei afectate de boli cronice), societate civila, energie regenerabila, copii si tineri aflati in situatii de risc, capacitate institutionala si inovare verde in industrie.

In cadrul conferintei, reprezentantii operatorilor de program au prezentat programele si obiectivele care trebuie indeplinite in cadrul acestora.

Context:

In baza Acordului pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS – Norvegia, Islanda si Liechtenstein – fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul UE. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor.

Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European si intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.
Informatii relevante privind aceste fonduri sunt disponibile pe paginile de internet: www.eeagrants.org, www.eeagrants.ro si www.norvegia.no.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene