Finantare pentru proiecte de patrimoniu si promovarea diversitatii in cultura si arta

0

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, in calitate de operator, anunta deschiderea, in data de 6 ianuarie 2014, a sesiunii de depunere a cererilor de finantare pentru programele PA16/RO12 Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural si PA17/RO13 Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european.

Programele sunt finantate prin intermediul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014 si reprezinta unele dintre cele mai importante surse de finantare nerambursabile pentru sectorul cultural din Romania. 85% din finantarea acestor programe este acordata de statele donatoare – Norvegia, Islanda si Liechtenstein, iar 15% reprezinta cofinantarea asigurata de la bugetul national.

In cadrul programului PA16/RO12 Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural, sprijinul financiar nerambursabil are o valoare totala de 16.470.588 de euro si este destinat proiectelor care au ca obiect protejarea, restaurarea, conservarea si facilitarea accesului publicului la patrimoniul cultural si natural romanesc. Solicitantii eligibili sunt institutiile publice, ONG-urile din domeniul patrimoniului cultural sau al minoritatilor etnice, cultele si asociatiile religioase legal recunoscute, precum si institutiile de invatamant superior sau de cercetare. Activitatile care vor fi finantate vizeaza punerea in valoare a patrimoniului cultural si natural, amenajarea zonelor de protectie a obiectivelor de patrimoniu, precum si crearea infrastructurii pentru digitalizarea resurselor culturale. Programul doreste sa sustina activitati de conservare si promovare a patrimoniului imaterial al comunitatilor etnice si culturale, inclusiv a populatiei rome.

Pentru programul PA17/RO13 Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european, asistenta financiara nerambursabila este in valoare totala de 8.022.059 de euro. Obiectivul general al programului se refera la sporirea dialogului cultural si protejarea identitatii europene prin intelegerea diversitatii culturale. De asemenea, programul urmareste sa contribuie la intarirea relatiilor bilaterale intre promotorii de proiecte din Romania si partenerii din statele donatoare. Solicitantii eligibili sunt entitati publice si ONG-uri, la care se adauga, in cazul proiectelor mici, si persoanele fizice autorizate. Activitatile eligibile vizeaza cresterea mobilitatii artistilor si a creatiilor acestora dincolo de granitele nationale, promovarea educatiei prin arta, activitati privind artele spectacolului, arta plastica si arta vizuala, campanii de informare si comunicare privind constientizarea diversitatii culturale, inclusiv a culturii minoritatilor, precum si productia de bunuri si servicii din domeniul culturii si patrimoniului minoritatilor, inclusiv minoritatea roma.

In cazul ambelor programe, cererile de finantare vor putea fi depuse pana la data de 7 aprilie 2014 pentru proiectele mari, respectiv 25 aprilie 2014 pentru proiectele mici.

Informatii detaliate privind Ghidul solicitantului si depunerea cererilor de finantare sunt disponibile incepand cu 6 ianuarie pe paginile de web www.fonduri-patrimoniu.ro si, respectiv, www.fonduri-diversitate.ro.

Mai multe detalii pe: Umpcultura.ro

Sursa: Revista22.ro