12 noi proiecte comunitare si initiative antreprenoriale cu impact social sprjinite prin PACT pentru COMUNITATE

0

In cadrul celei de-a doua runde a programului de finantare PACT pentru COMUNITATE (aprilie 2013 – martie 2014) derulat de Fundatia PACT, 40.000 USD merg catre 12 proiecte comunitare si initiative antreprenoriale cu impact social din comunitati mici din sudul Romaniei.

PACT pentru COMUNITATE este un instrument menit sa stimuleze participarea cetatenilor care traiesc in localitati mici-medii (pana in 30.000 de locuitori) din mediul rural si urban din sudul Romaniei, pentru ca acestia sa se asocieze si sa lucreze impreuna in cadrul unor structuri organizate la nivel comunitar si judetean, in beneficiul comunitatilor de origine si al celor invecinate sau al (micro)regiunii.

“Prin acest program ne dorim sa contribuim la crearea de comunitati puternice si solidare, construind capacitatea membrilor acestora de a lua initiativa si a se asocia pentru a imbunatati conditiile de trai si calitatea vietii atat pentru ei, cat si pentru ceilalti membri ai comunitatii lor, valorificand responsabil resursele comunitatii” mentioneaza Ruxandra Sasu, Director Executiv Fundatia PACT.

Programul are trei componente de finantare. In cadrul componentei Proiecte de dezvoltare comunitara, am finantat patru proiecte. Fie ca este vorba de o revista a comunitatii din Afumati (Dolj), descoperirea si producerea unei marci locale de catre tinerii din Izvoarele (Prahova), scoala de la muzeu din Ianca (Braila) sau invatarea mestesugului olaritului de catre tinerii din Calimanesti (Valcea), toate aceste proiecte valorifica potentialul local si vizeaza schimbari in comunitatea lor.

Componenta Initiative de economie sociala are in vedere acele start-up-uri de afaceri care, pe langa impactul social, aduc venituri suplimentare in comunitate. Asociatia Moara de Hartie din Comana (Giurgiu) dezvolta o afacere de reciclare creativa a hartiei prin realizarea de brichete din hartie si resturi vegetale, ca alternativa la combustibili solizi – mai puţin prietenosi cu mediul – care se folosesc in zonele rurale de la noi (lemn, carbuni, rumegus si paie) Afacerea sociala propusa va crea cel putin doua locuri de munca in comunitate, din randul tinerilor someri. Grupul de initiativa Si noi putem din satul Perisoru (Calarasi), vrea sa implice tinerii si batranii din sat in desfasurarea unei afaceri sociale de crestere a viermilor de matase si  producere a gogosilor de matase. Pe termen lung, grupul – care cu ocazia acestui proiect se va constitui ca asociatie – isi propune sa atrata tot mai multe persoane din comunitate in multiplicarea afacerii la nivel local si sa asigure, astfel, resurse financiare pentru comunitatea lor. Totodata, initiatorii au in vedere, pe termen mediu-lung, posibilitatea producerii firelor de matase chiar la ei in comunitate, putand astfel diversifica produsele puse in vanzare (pana la ii de matase).

Prin a treia componenta a programului PACT pentru COMUNITATE, Invatare, Participare, Incredere, este sprijinita constituirea si dezvoltarea a doua grupuri de initiativa din Valea Argovei (Calarasi) si, respectiv Corbeni (Arges). Sunt ajutati membrii acestor grupuri sa identifice si sa analizeze nevoile si resursele din comunitate, sa scrie o cerere de finantare pentru punerea in practica a solutiei pentru problema identificata de comunitate ca prioritara si sa implementeze un proiect comunitar, cu o mica finantare din partea programului, de maxim 5.000 lei.

Toate proiectele de mai sus sunt finantate in urma apelului de aplicare la liber. In cadrul acestei runde PACT pentru COMUNITATE vom mai finanta, pe langa acestea, alte 4 initiative rezultate in urma derularii unor proiecte curente ale Fundatiei PACT:

  • Cetatenie activa in Baicoi (1 proiect pe componenta 1 cu o finantare de 6.500 RON),
  • Identitate, Traditie, Bunastare locala (3 start-up-uri de antreprenoriat cultural cu impact social (componenta 2), cu finantare 10.000 RON/start-up, plus 3.000 RON pentru consultanta necesara acestor proiecte).

Programul de finantare „PACT pentru COMUNITATE” este dezvoltat de Fundatia PACT cu sprijinul Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.