15.930.000 euro disponibili acum pentru societatea civila din Romania

0

15.930.000 euro disponibili acum pentru societatea civila din Romania: Toate liniile de finantare pentru anul 2013 din cadrul Programului Fondul ONG in Romania sunt in acest moment deschise pentru primirea de proiecte dezvoltate de organizatii neguvernamentale. Programul se deruleaza de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) alaturi de Fundatia pentru Parteneriat (FP) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR).

Este un program asteptat de catre organizatiile neguvernamentale din Romania pentru ca permite dezvoltarea de proiecte pe o mare varietate de teme,  respectarea valorilor democratice fundamentale, cresterea rolului cetateanului activ in viata comunitatii, justitia sociala, combaterea inegalitatilor sociale, a saraciei si excluziunii, dezvoltarea durabila fiind doar cateva dintre ele. Sunt teme importante pe care le regasim zilnic in discursurile publice ca fiind relevante pentru intreaga societate romaneasca si care reflecta nevoi actuale, presante ale cetateanului roman. Cu sprijinul granturilor SEE, am construit un program care sa raspunda unor expertize cat mai diverse ale ONGurilor care la randul lor au misiunea de a raspunde unor nevoi cat mai diverse, ale unor categorii de cetateni ale caror preocupari si nevoi sunt implinite uneori exclusiv de catre organizatii ale societatii civile. Suntem increzatori ca o valoare adaugata a acestui program va fi adusa si de experienta de colaborare cu organizatii din tarile donatoare – Norvegia, Islanda si Liechtenstein”  declarat Ionut Sibian, directorul executiv al FDSC.

Cinci directii mari de finantare:

Implicare, cu un buget disponibil de 3.600.000 Euro este destinata proiectelor din zona cetateniei active si implicarii comunitatii, precum si respectarea valorilor democratice fundamentale.

Justitie sociala, cu un buget disponibil de 3.780.000 Euro se adreseaza proiectelor ce contribuie pe de o parte la combaterea inegalitatilor sociale, saraciei si excluziunii, iar pe de alta la dezvoltarea comunitatilor rurale interetnice.

Dezvoltare durabila, cu un buget disponibil de 2.100.000 Euro, va finanta proiecte ce vizeaza imbunatatirea starii mediului in Romania prin implicarea organizatiilor neguvernamentale si participare publica. Regasim aici subiecte cum sunt: schimbarile climatice, protectia biodiversitatii si peisajului, ecoturismul, activitati de advocacy si watchdog de mediu / constientizare ecologica si participare publica sporita in luarea deciziilor de mediu si educatie ecologica.

Servicii sociale si de baza, cu un buget disponibil de 4.800.000 Euro, este dedicata cresterii accesului si furnizarii de servicii sociale si de baza pentru grupuri vulnerabile (copii si tineri in situatii de risc, copii cu dizabilitati si/sau probleme de sanatate mintala si familiile lor, victime ale traficului de persoane si ale violentei domestice, persoane varstnice, iar lista nu se opreste aici).

Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor. Retele si coalitii, cu un buget disponibil de 1.650.000 Euro va contribui la dezvoltarea generala a sectorului ONG in Romania, precum si a unor  retele, coalitii si think tank-uri.

Teme orizontale: Este de asteptat ca in proiectele din cadrul fiecarei componente sa se regaseasca urmatoarele teme orizontale: combaterea discursului instigator la ura (“hate speech”), extremismului si infractiunilor motivate de ura (“hate crime”), rasismului si xenofobiei, homofobiei, antisemitismului, hartuirii sexuale, violentei impotriva femeilor, traficului de persoane, promovarea tolerantei/intelegerii multiculturale si sprijinirea  populatiei roma. 

Conditii pentru finantare: Proiectele pot fi initiate doar de catre organizatiile neguvernamentale din Romania care isi pot alege parteneri atat romani, cat si din alte state europene. Finantarea se acorda in urma unui proces competitiv si va fi de maximum 90% din valoarea proiectului, cu exceptia celor dedicate sprijinului pentru coalitii si retele la nivel regional si national, unde finantarea poate ajunge la maximum 80%. Toate detaliile se gasesc in Ghidul Solicitantilor si anexele sale, publicate pe pagina de web dedicata acestui program – http://fondong.fdsc.ro.

Aceste detalii vor fi discutate si in cadrul a cinci sesiuni de informare desfasurate in urmatoarea luna de zile, conform urmatorului calendar: Craiova – 28 iunie 2013, Braila – 2 iulie 2013, Iasi – 3 iulie 2013, Cluj Napoca– 8 iulie 2013 si Bucuresti – 10 iulie 2013.

Programul Fondul ONG este parte din asistenta oferita Romaniei in cadrul Granturilor SEE si norvegiene 2009 – 2014, dispune de 30.000.000 Euro si este implementat de consortiul format din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) alaturi de Fundatia pentru Parteneriat (FP) si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR). Fondurile vor fi distribuite in cadrul a doua runde de finantare, prima in 2013, urmand ca cea de-a doua sa fie lansata in prima parte a anului 2014. La nivel european, programe similare exista in 15 tari europene si isi propun sa sprijine dezvoltarea societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila.

Pentru mai multe detalii despre fiecare componenta, accesati site-ul http://fondong.fdsc.ro.