Copiii fara posibilitati viseaza la un sezon de joaca all inclusive – Terre des hommes ofera micro-granturi pentru a le implini visul

0

Fundatia Terre des hommes – Elvetia (Tdh) acorda finantari in valoare totala de 27.200 RON pentru activitati de vara dedicate copiilor in situatii de risc din sud-vestul Olteniei. Apelul pentru proiecte este deschis pana la termenul limita de 20 iunie 2016 si este adresat celor 12 comunitati implicate in programul zefiR: Barca, Negoi, Amarastii de Jos, Filiasi (judetul Dolj); Baia de Fier, Polovragi, Targu Carbunesti, Bumbesti Jiu (jud. Gorj); Piatra Olt, Slatina, Gradinari, Caracal (judetul Olt).

Pentru copiii care se confrunta cu probleme economice, care sunt stigmatizati si marginalizati, singura noutate adusa de vacanta de vara este aceea ca nu merg la scoala. Desi au mai mult timp liber, nu au ocazia sa invete si sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile sociale. Ca alternativa, Tdh incurajeaza adultii sa organizeze activitati de vara, oferindu-le copiilor experiente inedite care le pot modela personalitatea in mod pozitiv si pot deveni amintirile lor din copilarie.

Pana pe 20 iunie, organizatiile non-guvernamentale, institutiile locale si grupurile formate de oameni cu initiativa din comunitatile partenere in programul zefiR pot depune cereri de finantare in valoare de 3.400 RON/proiect, propunand activitati educativ-recreative la care sa participe cel putin 30 beneficiari/comunitate (240 la nivel regional). Vor avea prioritate proiectele dezvoltate prin consultarea copiilor si bazate pe metodologia „Miscare, Joc si Sport”, implementata si promovata de Tdh.

„Asa cum arata si multiple cercetari stiintifice, atentia acordata dezvoltarii unui copil determina rezistenta sa in fata dificultatilor vietii. Un copil care se simte acceptat si sprijinit va stabili si mentine relatii sociale mult mai usor, in timp ce un copil neglijat se va inchide in sine ori va dezvolta comportamente anti-sociale. Interventiile bazate pe «Miscare, Joc si Sport» sunt cele mai simple moduri de a restabili echilibrul emotional al copiilor si de a-i ajuta sa aiba incredere in ceilalti si in sine. De aceea, incurajam aplicarea instrumentelor psiho-sociale pentru a-i antrena pe copii in jocuri ce le dezvolta mintea, trupul si sufletul”, afirma Marius Cernusca, specialist in programe de educatie al Fundatiei Terre des hommes.

Cererile de finantare pot fi depuse prin completarea unor formulare standard si transmiterea acestora prin posta sau electronic, la adresa de e-mail [email protected], pana la termenul limita de 20 iunie, ora 23:59. Toate documentele necesare elaborarii propunerilor de proiect sunt disponibile online, la www.tdh.ro/finantari. Cererile din alte comunitati decat cele deja enumerate nu sunt eligibile pentru finantare. In urma centralizarii aplicatiilor, Tdh va selecta 8 proiecte a caror implementare va debuta dupa termenul de 28 iunie 2016.

Programul zefiR este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Despre „zefiR – Impreuna pentru puterea de actiune”

Implementat de Fundatia Terre des hommes in colaborare cu Fundatia PACT, Fundatia Pestalozzi, Centrul Rromilor „Amare Rromentza”, Habitat for Humanity Romania, Agentia Impreuna si Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate-SASTIPEN, proiectul zefiR – Impreuna pentru puterea de actiune isi propune sa imbunatateasca vietile oamenilor din 12 localitati din judetele Olt, Dolj si Gorj. Axat asupra copiilor din familii vulnerabile (in special familii rome), zefiR incearca sa le ofere acestora acces la educatie, servicii de sanatate si locuinte decente. Proiectul zefiR este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.zefirincomunitate.ro.

Despre „Miscare, Joc si Sport”

„Miscare, Joc si Sport” (MJS) este o metodologie dezvoltata de catre Terre des hommes inca din 2005 pentru a-i ajuta pe adulti sa sustina dezvoltarea armonioasa a copiilor, in special a celor vulnerabili, folosind abordarea psiho-sociala si jocurile educative. Pana in prezent, peste 1000 specialisti in educatie si mai mult de 3000 copii au participat la activitati MJS, organizate – de regula in scoli sau in aer liber. Datorita succesului acestora, Tdh a decis sa aplice MJS „ca interventie de baza, prioritara tuturor programelor elaborate in teren” (Tdh, Documentul de referinta psiho-sociala „Lucrul cu copiii si mediul lor”). Astfel, metodologia MJS este firul rosu ce leaga proiectele Tdh, fiind aplicata pentru incluziunea sociala a copiilor roma, prevenirea abuzurilor si a situatiilor de risc, cat si pentru dezvoltarea capacitatii specialistilor ce lucreaza cu diferite categorii de copii vulnerabili. Mai multe detalii despre „Miscare, Joc si Sport” sunt disponibile la adresa www.tdh.com/mjs.

Despre Fundatia Terre des hommes Romania – lider de consortiu si coordonator proiect

Fundatia Terre des hommes (Tdh) este o organizatie neguvernamentala din Elvetia ce dezvolta programe si proiecte in peste 35 de tari pentru a proteja copiii aflati in nevoie. In Romania, Terre des hommes a avut o prezenta neintrerupta inca din 1992, contribuind la imbunatatirea sistemului de protectie a copilului, la reforma asistentei sociale si la facilitarea participarii copiilor la dezvoltarea comunitara. Recent, in urma unei analize conduse de catre reteaua globala Keeping Children Safe, Terre des hommes a primit cea mai inalta recunoastere – Nivel 1 de certificare – pentru modul in care asigura protejarea copiilor in situatii de risc. Pentru mai multe detalii, accesati www.tdh.ro.