Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania lanseaza a noua editie a programului Spatii Verzi, finantari totale de peste un milion de euro

0

MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat au lansat a noua editie a concursului de proiecte „Spatii verzi”, prin care MOL Romania va pune la dispozitie finantari totale de aproape 670.000 de lei pentru organizatiile care vor realiza proiecte pentru ariile naturale protejate si spatiile verzi din zonele urbane.

“Spatii Verzi este primul program de responsabilitate sociala infiintat de MOL Romania si suntem mandri ca am devenit un partener consecvent al organizatiilor si voluntarilor care se implica in programele de protectie a mediului. Sprijinul financiar cumulat acordat de MOL Romania va depasi, cu editia actuala, echivalentul a 1 milion de euro, iar scopul proiectelor este, pe langa obtinerea unor rezultate de impact, cresterea gradului de constientizare ceea ce priveste protejarea naturii si cultivarea ideii de responsabilitate pentru natura a membrilor comunitatilor, in special a celor tineri”, a declarat Kinga Daradics, Chairman & CEO MOL Romania.

„Programul Spatii Verzi reuseste in fiecare an sa mobilizeze si sa angreneze un numar impresionant de organizatii neguvernamentale si de voluntari in activitati mediu-protective. Succesul acestui program se datoreaza in mare parte si faptului ca este conceput si dezvoltat de cei doi parteneri – MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat – in asa fel incat  sa  corespunda nevoilor grupurilor tinta si ca atare sa trezeasca interesul si dorinta de implicare a comunitatilor. In acelasi timp programul are la baza unul dintre cele mai longevive parteneriate de tip ONG – corporatie din Romania, aspect ce-i confera un caracter strategic si  asigura beneficii durabile tuturor factorilor implicati”, a declarat László Potozky – director al Fundatiei pentru Parteneriat.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de finantare este 18 februarie 2014, iar castigatorii vor fi anuntati la sfarsitul lunii martie. Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi gasite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro

De asemenea, Fundatia pentru Parteneriat va pune la dispozitie pe paginile sale de internet manuale educative in care cei interesati vor putea gasi idei pentru realizarea activitatilor ecologice. Fondurile sunt disponibile pentru urmatoarele tipuri de activitati:

  • crearea si reabilitarea zonelor verzi prin metode ecologice,
  • educatie ecologica non-formala in randul tinerilor si a comunitatilor locale,
  • Junior Ranger – implicarea tinerilor in actiuni de conservare a biodiversitatii si de ocrotire a naturii in arii protejate,
  • Ziua Ariei Protejate – declararea unei zile din an ziua ariei protejate respective si implicarea comunitatilor locale in acest demers,
  • crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate,
  • crearea sau amenajarea unor poteci tematice in scop educational,
  • organizarea de evenimente dedicate Zilei Internationale a Biodiversitatii.

In 2013, MOL Romania a acordat finantari in valoare cumulata de aproximativ 646.000 lei, pentru 51 de proiecte, in care au fost implicate peste 25.000 de persoane. Au fost infiintate sau reamenajate spatii verzi urbane cu o suprafata totala de 28.850 de metri patrati si au fost plantati peste 3.140 de arbori si arbusti, precum si 5.268 de rasaduri de flori. De asemenea, organizatiile sprijinite au amenajat 9 poteci tematice si au organizat 12 evenimente legate de „Ziua Biodiversitatii” si „Ziua Ariei Naturale Protejate”.

In cele opt editii anterioare, desfasurate in perioada 2006-2013, s-au implicat peste 134.000 de voluntari, echivalentul aproximativ al numarului locuitorilor oraselor Satu Mare / Buzau. Proiectele finantate au „inverzit” o suprafata de circa 363.000 de metri patrati. De asemenea, „Spatii verzi” a sprijinit 124 de proiecte de popularizare a importantei ariilor protejate, prin activitati variate: crearea sau amenajarea unor centre de vizitare a ariilor protejate, organizarea taberelor Junior Ranger – in care copiii au fost indrumati in domeniul protectiei si conservarii patrimoniului natural, infiintarea de poteci tematice in scop educational.