Peste 3.300 de persoane din Moldova au primit ajutor prin proiectul Investitii pentru comunitati durabile

0

14 proiecte in 8 judete: Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea. 125.000 euro investiti de catre Fundatia Vodafone Romania.

Fundatia de Sprijin Comunitar anunta finalizarea primei editii a rundei de finantare Investitii pentru comunitati durabile. Aceasta face parte din Programul Strategic de Investitie in Mediul Rural pe care Fundatia Vodafone Romania l-a derulat in toate judetele tarii si care sustine dezvoltarea de proiecte in domeniile sanatatii, educatiei si serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele si orasele mici din Romania. Desfasurata in perioada iunie 2015 – mai 2016, runda de finantare Investitii pentru comunitati durabile a dezvoltat si implementat 14 proiecte in tot atatea comunitati mici (cu pana la 30.000 de locuitori) din judetele Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea.

„Anul trecut ne-am propus sa ajungem in zonele rurale si in localitatile cu pana la 30.000 de locuitori, sa sprijinim refacerea comunitatilor locale si sa-i ajutam pe membrii acestora sa gaseasca solutii la problemele pe care le ȋntampina zilnic. Fundatia Vodafone Romania a alocat 125.000 de euro pentru prima editie a rundei de finantare Investitii pentru comunitati durabile, parte a Programului Strategic de Investitie in Mediul Rural, iar rezultatele pozitive ne-au determinat sa continuam acest program”, a declarat Angela Galeta, Director Fundatia Vodafone Romania.

Peste 3.300 de persoane au beneficiat de activitatile si investitiile realizate in cele 14 proiecte. In noua dintre proiecte s-au regasit servicii de educatie destinate copiilor si adolescentilor. Aceste initiative au sporit in mod real accesul tinerilor la o educatie de calitate si le-au crescut performantele scolare. Restul proiectelor au avut ca efect imbunatatirea conditiilor de viata pentru persoanele cu dizabilitati si pentru familiile acestora (trei proiecte) precum si pentru varstnici (doua proiecte). Serviciile oferite s-au adresat unui numar de peste 2.200 copii, 80 persoane cu dizabilitati si mai mult de 222 de batrani. In proiecte au fost implicati aproape 200 de voluntari.

Dincolo de cifre, cele 14 proiecte au schimbat destine si au deschis perspective noi.

Pentru batranii din Poiana Cristei, judetul Vrancea ajutorul venit din partea Asociatiei Promotorilor Dezvoltarii Locale Vrancea prin proiectul „Hai sa-i ajutam pe bunici!” a adus servicii de calitate oferite de ingrijitori specializati si voluntari, timp de 8 luni. Calitatea vietii beneficiarilor a crescut iar riscul de excluziune sociala a fost diminuat.

Cel mai bine reprezentate au fost proiectele educative, semn ca investitia in educatie este perceputa ca necesara si dorita chiar si in comunitatile rurale mici. In judetul Galati, localitatea Nicoresti, au fost sprijiniti educational si psiho-social copii, cazuri sociale cu risc crescut de abandon scolar. Acestia au beneficiat de consiliere si pregatire scolara pentru examenul de capacitate, sprijin material si psihologic pentru admiterea la liceu si facultate. Proiectul s-a numit sugestiv „Nu …. abandonului scolar!” si a fost implementat de Fundatia Bunul Samaritean.

In judetul Vaslui, localitatea Dumesti, Fundatia World Vision Romania a implementat conceptul de educatie remediala pentru copiii cu varste intre 10 si 14 ani. Acestia au fost ajutati la efectuarea temelor si au primit sfaturi privind abordarea anumitor materii de la scoala. Totodata, prin sesiunile de informare organizate, copiii au invatat despre auto-cunoastere, dezvoltarea increderii in sine, gestionarea emotiilor sau comunicarea asertiva.

O abordare metodologica interesanta si mai rar intalnita si-a propus si proiectul “Pas in viitor. Psiholog la sat”, implementat in localitatile Livezi si Berzunti de Asociatia Mutatis Mutandis din Bacau. Elevii claselor a VIII-a au beneficiat de consiliere psihologica si vocationala, dar si de workshop-uri pentru alegerea carierei, managementul situatiilor de criza si dezvoltarea inteligentei emotionale.

Doua dintre proiecte si-au propus imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati si ale apartinatorilor acestora. In comuna Strunga din judetul Iasi, Fundatia Ancora Salvarii a oferit mamelor si fratilor copiilor cu nevoi speciale unele degrevari de la responsabilitatile zilnice, prin organizarea unor ateliere de lucru manual. Proiectul s-a bucurat de mult succes. Daca la inceputul proiectului erau planificate opt intalniri care vizau 30 de beneficiari, pana la final au fost organizate 15 intalniri prin care au fost ajutate 50 de persoane.

Rezultatele si schimbarile generate de cele 14 proiecte duc catre o concluzie optimista, foarte bine sintetizata de doamna Daniela Ceredeev de la Asociatia Proiect Pro Europa din Vatra Moldovitei, judetul Suceava: Daca investesti timp si munca si mai ales suflet in ceea ce faci, este imposibil ca persoanele din jurul tau sa nu rezoneze cu tine. Este imposibil sa nu pui premisele unei comunitati durabile!.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 18 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat peste 963 de programe in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale, avand ca beneficiari copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 23 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau (F.S.C.) este una dintre cele mai mari si mai bine organizate ONG-uri din Romania, ce isi desfasoara activitatea intr-o zona cu mari probleme sociale, regiunea estica a judetului Bacau. Prin cele opt proiecte derulate la ora actuala, fundatia ofera sprijin celor mai defavorizate categorii ale comunitatii: batrani si bolnavi in faze terminale, copii si familii defavorizate, comunitati rurale izolate. Avand la ora actuala un numar de 130 de angajati, aproximativ 200 de voluntari, 8 centre educationale pentru copii si un centru de zi pentru varstnici, 11 echipe de ingrijire la domiciliu, F.S.C. se bucura de recunoastere nationala si internationala avand parteneri institutionali din Marea Britanie, Norvegia, Elvetia, Germania, Italia. Proiectele F.S.C. au strans 25 de premii nationale si internationale si recunoastere in cadrul principalelor gale si evenimente nationale ce promoveaza responsabilitatea sociala si excelenta in domeniul ONG.