Academia Scolilor din Europa Centrala da startul unui nou concurs de proiecte dezvoltate in parteneriate internationale intre scoli

0

Tema editiei de anul acesta a concursului de proiecte dezvoltate in parteneriate internationale intre scoli este “Diversitatea”. Competitia este organizata de catre Academia Scolilor din Europa Centrala – una dintre cele mai mari retele internationale de scoli din regiune.

“Eu si ceilalti. Sa descoperim diversitatea din jurul nostru” este tema generala a editiei din acest an. In societatea actuala, diversitatea s-a transformat din exceptie in norma: persoane de diferite etnii, religii, varste, genuri si orientari sexuale convietuiesc si trebuie tratate ca fiind egale. Scolile, dar mai ales proiectele scolare cum este si aces le ofera elevilor posibilitatea de a interactiona cu persoane din culturi diferite si de a invata unii de la altii. Astfel, elevii incep sa vada lumea prin alti ochi, fapt care va genera gandirea critica, o mai mare deschidere si creativitate – calitati esentiale pentru lumea in care traim. 

Scolile si liceele din toate orasele din Romania sunt invitate sa-si gaseasca o scoala partenera intr-una dintre tarile participante la aces. Un motor de cautare online (www.aces.or.at/partnerfinder)  va ajuta scolile sa-si gaseasca « partenerul ideal » de proiect, in conformitate cu interesele si cerintele comune. Urmatorul pas este implementarea in parteneriat a unei idei comune de proiect, care sa trateze aspecte variate ale diversitatii ca identitatea, discriminarea, standarde si valori comune etc. Printre orasele partenere pentru tarile din Romania se numara : Zagreb, Praga, Budapesta si multe altele.

Propunerile de proiecte pot fi trimise pana la data de 30 aprilie 2013.

Un juriu international va evalua si selecta cele mai bune proiecte, iar castigatorii vor fi premiati cu o bursa si cu sustinere pe tot parcursul implementarii. Alaturi de colegii lor din strainatate, elevii si profesorii lor vor implementa ideea comuna de proiect. Totodata, proiectul include si un program de vizite intre tari, pentru a expune elevii participanti la experiente cat mai diverse, esentiale schimbului multicultural. Mai mult, castigatorii vor primi sprijin suplimentar pe tot parcursul fazei de implementare si vor lua parte la intalniri internationale de lucru, unde vor impartasi experiente, vor invata noi metode educationale si vor dezvolta ideea lor pentru un proiect multicultural.

Reteaua de scoli aces a fost initiata in 2006 de catre Fundatia ERSTE. Proiectul este coordonat de  VČELÍ DOM (Slovacia) si  Interkulturelles Zentrum (Austria) si este sustinut de Ministerele Educatiei din toate cele 15 tari participante. Obiectivul aces este acela de a crea conditiile necesare pentru dialog intercultural si cooperare intre elevi si de a crea o retea permanenta de cunostinte comune, metode comune de invatare si inovatie. La editiile precendente ale aces au luat parte aproximativ 23.000 elevi si 3.000 profesori din 15 tari participante. Pana in prezent din Romania au participat 63 de scoli care au inscris 97 de proiecte.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul: www.aces.or.at.