Apel de proiecte ca parte a PARTENERIATULUI GLOBAL PENTRU RESPONSABILIZARE SOCIALA in Rep. Moldova

0

Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Sociala (Global Partnership on Social AccountabilIty/GPSA) este o noua coalitie multipartita globala, din care fac parte donatori, guverne si organizatii ale societatii civile. Scopul acestui parteneriat este de a contribui la imbunatatirea rezultatelor proceselor de dezvoltare la nivel de tari membre, prin consolidarea capacitatilor de participare, implicare si oferire de feedback de catre cetateni.  Parteneriatul este finantat de catre mai multi donatori, iar Banca Mondiala va contribui cu 20 milioane dolari SUA pina in 2016. Republica Moldova este una din cele 12 tari membre ale Parteneriatului, aderind in Decembrie 2012.

La data de 11 Februarie 2013, Banca Mondiala a lansat primul apel de proiecte pentru organizatiile societatii civile din tarile membre, termenul limita de depunere a propunerilor de proiect fiind Joi, 14 Martie 2013. Proiectele vor varia intre 500,000 – 1,000, 000 (Dolari SUA) pentru o perioada de 3-5 ani.

Suportul oferit tarilor membre ale acestui Parteneriat este unul strategic, la baza caruia vor sta cativa piloni cheie care vor rezulta in actiuni concrete:

Transparenta – astfel, incat beneficiarii/cetatenii sa detina mai multa informatie despre activitatile guvernului si sa fie capabili sa foloseasca eficient aceasta informatie;

Reprezentativitate – beneficiarii/cetatenii au mecanisme sau politici prin care sa-si expuna problemele/dificultatile/propunerile pentru eficientizare si sa influenteze politicile publice pe domenii concrete;

Responsabilizare – Guvernele sunt responsabilizate fata de beneficiari/cetateni i in livrarea serviciilor, in managementul si utilizarea eficienta a resurselor publice;

Invatare pentru rezultate imbunatatite –  beneficiarii/cetatenii cunosc ce inseamna  „responsabilizare sociala” si aplica instrumente practice in acest sens, iar societatea civila are capacitati dezvoltate pentru a implementa initiative ce tin de responsabilizare sociala.

Pe linga acesti piloni cheie, organizatiile societatii civile din fiecare tara membra, vor raspunde la o serie de prioritati cheie prin intermediul propunerilor de proiect, iar in Republica Moldova acestea sunt dupa cum urmeaza:

Monitorizarea calitatii serviciilor educationale publice, astfel incat informatiile rezultate din acest proces sa poata fi utilizate de catre Ministerul Educatiei si alte institutii relevante pentru a spori calitatea sistemului de monitorizare si evaluare. Propunerile de proiect ar trebui sa incerce sa sprijine optimizarea continua a institutiilor scolare cu scopul imbunatatirii calitatii serviciilor educationale si a rezultatelor/performantelor scolare.

Consolidarea capacitatilor institutionale ale organizatiilor societatii civile care lucreaza in domeniu sau promoveaza „responsabilizarea sociala” ca parte a activitatilor de baza.

Un aspect important in acest context vizeaza si noile tehnologii informationale care au inceput a schimba radical modalitatea de interactiune dintre guvern si cetateni, si acest aspect prezinta un potential enorm care merita sa fie explorat de catre ONG-urile interesate sa vina cu propuneri de proiecte.

Sursa: codd.md