Fundatia Orange anunta castigatorii concursului de proiecte Lumea prin culoare si sunet

0

Fundatia Orange Romania anunta castigatorii programului de finantare „Lumea prin culoare si sunet”, in care organizatiile neguvernamentale au fost invitate sa se inscrie cu proiecte de educatie, cultura sau sanatate in beneficiul persoanelor cu deficiente de vedere, de auz sau de vorbire.

Cu un buget total in valoare de 350.000 de euro, concursul a atras 110 proiecte prezentate de asociatii sau fundatii, institutii educationale, institutii medicale si institutii culturale din toata tara. Dintre acestea, Consiliul Director a selectat noua proiecte. Criteriile de evaluare au fost: caracterul inovator, componenta digitala, relevanta, durabilitatea (rezultate concrete si sustenabilitate), impactul (numar de beneficiari), contributia (financiara sau in natura) din partea candidatilor precum si posibilitatea de implicare a voluntarilor. Fundatia Orange va oferi proiectelor castigatoare granturi cu valoarea cuprinsa intre 10.000 si 50.000 de euro. Tintele principale vizate de catre Fundatia Orange sunt detectarea si tratamentul precoce al deficientelor de auz in incercarea de a limita consecintele dizabilitatilor respective, integrarea persoanelor cu deficiente de vaz, de vorbire si de auz in comunitate, prin facilitarea accesului acestora la educatie, la cultura si la sanatate.

Numarul mare al proiectelor depuse ne onoreaza. Consiliul Director a selectat proiecte prezentate de institutii neguvernamentale ce urmeaza sa se deruleze in acest an in sapte muzee, sase universitati, doua biblioteci, doua gradinite speciale si patru spitale. Astfel, vom putea sprijini persoanele cu dizabilitati de vedere, de auz si de vorbire de toate varstele si de pe intreg teritoriul Romaniei.”, a declarat Dana Deac, Presedintele Consiliului Director al Fundatiei Orange.

Fundatia Orange sustine proiecte de filantropie in 30 de tari din Europa, Asia, Africa si Orientul Mijlociu. Ca strategie, in Romania, activitatile filantropice vor fi dirijate cu precadere in beneficiul persoanelor cu dizabilitati senzoriale, respectiv al celor cu  deficiente de vedere, de vorbire si de auz. Aceste activitati se axeaza pe sanatate prin screeningul in maternitati, pe formare educationala si vocationala, precum si pe cultura, permitand celor care nu vad sau nu aud sa se bucure pe deplin de o expozitie la muzeu, de cartile din biblioteci si chiar de un film la cinema.”  a spus Christine Albanel, Director Executiv – Evenimente, Parteneriate Culturale si Institutionale si Solidaritate in cadrul Grupului France Telecom – Orange.

In urma validarii proiectelor, au fost desemnati urmatorii castigatori:

Asociatia pentru Dezvoltare Urbana cu proiectul „Simte arta in 6 muzee”. Acesta consta in imbunatatirea accesului persoanelor cu dizabilitati senzoriale in sase muzee la nivel national, atat prin adaptarea spatiilor muzeelor cu echipamente corespunzatoare si reproduceri ale exponatelor, cat si prin organizarea de vizite si de ateliere gratuite pentru adulti si copii. (229,020 RON)

Muzeul National de Arta al Romaniei cu proiectul „ART Touch” care isi propune sa accesibilizeze muzeul prin dotarea cu instrumente si aplicatii multimedia sau de realitate augmentata. De asemenea, se vor organiza ateliere cu specialisti de talie internationala ce vor implica direct publicul cu dizabilitati pentru identificarea de noi metode participative. (216,769 RON)

Biblioteca Nationala a Romaniei cu proiectul „DReam” (Digital Resources – easy to access and manage). Proiectul urmareste infiintarea unui centru de informare si documentare dotat corespunzator, care va asigura accesul la informatie persoanelor cu deficiente de vedere. (86,470 RON)

Fundatia Cartea Calatoare cu proiectul „Cursuri accesibile pentru studentii nevazatori” care are ca scop crearea a sase centre de accesibilizare  a cursurilor pentru studenti cu deficiente de vedere din cinci universitati la nivel national. Echipamentele si softurile asistive care vor dota cele sase centre, serviciile oferite de acestea precum si asistarea directa a 20 de studenti nevazatori cu echipamente si softuri care sa-i ajute in procesul de instruire vor contribui la cresterea sanselor  de integrare pe piata muncii. (203,880 RON)

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca cu proiectul „HEAR-RING”. Scopul proiectului este pe de o parte, detectarea si tratamentul precoce al deficientelor de auz la nou-nascuti in spitale din Cluj-Napoca si Baia-Mare, iar pe de alta parte, reabilitarea auditiv-verbala pentru copiii cu implant cohlear din Zalau, Cluj-Napoca si Baia-Mare in vederea integrarii in comunitate. (203,100 RON)

Asociatia Audiosofia cu proiectul „Sunetele viitorului” al carui scop este stimularea incluziunii sociale a copiilor cu deficiente de auz, prin realizarea in cadrul spitalului de copii Marie Curie din Bucuresti a unui centru de testare audiologica pentru diagnosticarea si interventia medicala timpurie (inca din primii ani de viata) si reabilitarea auditiv – verbala a copiilor implantati cohlear sau protezati auditiv. (184,500 RON)

Gradinita Speciala pentru Hipoacuzici nr. 65 din Bucuresti cu proiectul „Atelierul Fantastic”. Finantarea obtinuta va ajuta la amenajarea camerei de stimulare polisenzoriala Snoezellen si la dotarea cu tehnologie interactiva si 3D, in vederea reabilitarii a aproximativ 200 de copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani cu deficiente senzoriale.  (43,560 RON)

De asemenea, Consiliul Director a selectat alte doua proiecte pentru a fi inscrise de catre Fundatia Orange Romania la concursul de proiecte al Fundatiei Grupului Orange. Acestea au fost declarate castigatoare pe 28 martie si vor fi co-finantate de catre cele doua entitati. Proiectele selectate sunt:

Institutul Francez din Romania cu proiectul “Favorizarea accesului la IFR a persoanelor cu handicap senzorial” care urmareste deschiderea activitatilor Institutului Francez din Romania, cuprinzand cele 4 centre regionale (Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi) si cinematograful Elvira Popescu, persoanelor cu deficiente vizuale si auditive, prin dotarea cu echipamente tehnologice adaptate. ( 99,300 RON)

Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Kozmutza Flóra” cu proiectul „Scenarii de invatare bazate pe Tablete PC” al carui scop este proiectarea materialelor didactice interactive care integreaza tabletele PC in activitatile educationale ale copiilor deficienti de auz din Romania. (88, 370 RON)

Proiectele vor fi implementate in perioada aprilie 2013 – iunie 2014.

In plus, Fundatia Orange are in derulare incepand din noiembrie 2012 urmatoarele proiecte: Vizite senzoriale – Muzeul de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, E-sign – organizatia Salvati Copiii, Caravana Cinema pentru Nevazatori – Fundatia Cartea Calatoare, Un sens dat vietii – Sense for life Romania si Adept Transilvania.

follow_stiriong-9102213