Pas de Elefant – proiect castigator in cadrul fondului de finantare „Lumea prin culoare si sunet” 2014 al Fundatiei Orange

0

Asociatia pentru Dezvoltare Urbana lanseaza „Pas de Elefant”, un program pilot care se adreseaza tuturor scolilor speciale pentru copii cu deficiente de vedere din Romania si care are ca scop imbunatatirea procesului educativ pentru acesti elevi prin integrarea a trei simturi: tactil, auditiv, vizual.

Pentru a inlesni procesul de invatare, prin acest proiect va fi creat un soft care va transforma in sunet schemele, graficele si hartile.  Aplicatia va recunoaste o pagina tiparita in relief si o va transpune in text vorbit (zona explorata cu degetul). Practic graficele vor fi filmate cu camera tabletei, iar miscarea de investigare cu degetul va fi redata vocal cu ajutorul soft-ului VoiceOver cu care este dotata tableta.

Pentru a evita dublarea eforturilor, va fi construita o baza de date comuna (in cloud) in care scolile speciale pentru deficienti de vedere vor incarca materialele didactice accesibile pe care le vor crea. Pentru a avea o colectie de documente cat mai completa, se va realiza un parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei care va incarca, periodic, material din bibliografia scolara solicitat de scoli. In plus, una dintre scolile speciale pentru persoane cu deficiente de vedere va fi dotata cu 10 tablete pe care va  putea fi utilizat softul creat in cadrul acestui proiect.

Toate acestea vor ajuta elevii sa aiba acces la informatia care pana acum le era accesibila partial sau chiar inaccesibila. Discipline cu profil mai tehnic, cum ar fi: fizica, matematica, chimia, nu sunt acoperite in prezent de manualele speciale tiparite deoarece conversia in braille a formulelor stiintifice este dificila si din acest motiv liceele speciale au doar profil uman.

„Tableta ar putea deveni un instrument de invatare esential pentru elevii cu dizabilitati vizuale si un pas mare in integrarea lor ulterioara. Tableta va facilita accesul la educatie, prin asigurarea de material didactic adecvat, disponibil in formate alternative, in acelasi timp in care il primesc si colegii lor din scolile de masa. Prin urmare, se va realiza integrarea acestora fara probleme, in institutiile de invatamant superior.” a spus Dan Patzelt, Presedinte Asociatia pentru Dezvoltare Urbana.

„Data fiind dezvoltarea continua a digitalizarii documentelor, acest proiect va reprezenta o oportunitate majora pentru persoanele cu probleme de vedere – mai ales pentru elevi – de a avea acces la invatamantul superior si mai apoi pe piata muncii (in tara noastra doar aprox. 4% dintre nevazatorii apti de munca lucreaza).” a spus Amalia Fodor, Director Executiv al Fundatiei Orange.