Programul de granturi mici al Fondului Global de Mediu se retrage din Romania

0

Dupa o perioada de 9 ani in care a finantat activitati de protectia mediului, imbunatatirea conditiilor de viata ale populatiei si intarirea capacitatii comunitatilor, Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu (GEF SGP) si-a incheiat activitatea in Romania. Ceremonia de inchidere a programului a avut loc sambata in prezenta oficialilor programului si a 20 din cele peste 60 de organizatii neguvernamentale din Romania care au beneficiat de fonduri, fiind gazduita de Administrata Parcului Natural Vanatori Neamt.

Atmosfera evenimentului a fost cu totul deosebita, iar participantii au avut ocazia sa prezinte rezultatele proiectelor derulate, aratand ca GEF SGP a fost inainte de toate un program despre oameni inimosi, care au reusit sa aduca o schimbare in bine pentru mediul inconjurator si pentru comunitati. Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului ”Impactul Fondului Global de Mediu – Programul de Granturi Mici 2004 – 2013 in Romania”, derulat de Asociatia Alma-Ro.

Intr-o perioada in care fondurile destinate proiectelor implementate de ONG-uri sunt tot mai reduse, granturile oferite de GEF SGP au fost ca o gura de oxigen. Au oferit acestor organizatii posibilitatea sa-si materializeze ideile si sa-si indeplineasca obiectivele, sa castige experienta si sa se dezvolte ca organizatie, a declarat Tania Mihu, coordonator national al programului. Ea a explicat ca secretul unui program de granturi de succes consta in proceduri simple si foarte clare, transparenta, flexibilitate, comunicare, incredere si respect.

94 de proiecte pentru oameni si comunitati

In Romania, GEF SGP a finantat pana in prezent 94 proiecte, cu o valoarea totala de peste 6.000.000 USD, din care granturile au reprezentat jumatate, restul fiind cofinantari din partea organizatiilor aplicante si a partenerilor.

Aplicantii eligibili ai programului de granturi  au fost organizatiile neguvernamentale (ONG) si organizatii comunitare, in parteneriat cu autoritati locale, sectorul public sau privat si institutii de invatamant. Peste 100 de comunitati (cu mai mult de 500.000 locuitori) au fost beneficiari directi ai proiectelor GEF SGP.

Printre tipurile de activitati urmarite de finantatori s-au numarat: campanii de informare, module educationale, proiecte demonstrative, evenimente de diseminare si constientizare prin care se urmareste in continuare implicarea activa a comunitatii, promovarea dezvoltarii durabile si obtinerea de beneficii globale de mediu. 

Acest final de program GEF SGP poate reprezenta si un nou inceput, pentru ca a demonstrat ca se pot face lucruri minunate cu granturi mici – impactul programului in comunitati a fost extraordinar, cetatenii, ONG-urile si autoritatile publice locale au devenit  mult mai active si au invatat sa viseze despre viitor, a spus Adrian Badila, presedintele Asociatiei Alma-Ro, care a evaluat rezultatele programului.

Informatii despre proiectele finantate de GEF SGP in Romania sunt disponibile pe site-ul programului.

Activitatea SGP in cifre:

  • 400.000 ha de arii protejate gestionate durabil;
  • 12 noi arii protejate de interes local declarate (pentru 80% se asigura si custodia);
  • Peste 30.000 ha de pasuni reabilitate sau protejate;
  • 4.000 de gospodarii au adoptat practici agricole durabile pe pasuni si fanete;
  • Peste 60.000 ha de zone impadurite reabilitate sau protejate;
  • Peste 90 specii de interes global protejate 23 de proiecte care contribuie la promovarea biodiversitatii prin eco-turism;
  • 12 proiecte care contribuie la utilizarea durabila si cresterea valorii de piata a produselor bazate pe biodiversitate, prin certificare si etichetare corespunzatoare;
  • 20 proiecte care incorporeaza abordari inovative pe plan local, pentru promovarea eficientei energetice, a utilizarii surselor de energie regenerabile, a transportului durabil;
  • 4 tehnologii noi promovate;
  • 11 politici locale si nationale documentate sau influentate de proiecte.

Infiintat in 1992, SGP (Small Grants Programme) acorda sprijin financiar si tehnic direct organizatiilor neguvernamentale sau organizatiilor comunitare pentru activitati de conservare si protectie a mediului, ccontribuind la cresterea bunastarii si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor.

Fondul Global de Mediu (The Global Environment Facility – GEF) este un organism international menit sa asigure protectia mediului la nivel global. Ca mecanism financiar, GEF opereaza in parteneriat cu trei agentii de implementare ale O.N.U.: Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) si Banca Mondiala.